Universiteit van Tilburg

5 maart 2009

ONDER EMBARGO tot donderdag 5 maart, 17.00 uur

Staatssecretaris De Jager ontvangt IT-prijs van UvT Prijsuitreiking tijdens symposium Innovating IT

De Universiteit van Tilburg heeft op donderdag 5 maart de KUBBIK prijs uitgereikt aan staatssecretaris Jan Kees de Jager van financi&eumln. De staatssecretaris nam de prijs in ontvangst tijdens het symposium 'Innovating IT' aan de UvT, nadat hij een lezing had gegeven. De KUBBIK prijs wordt sinds 1994 regelmatig toegekend aan personen die zich in Nederland of Vlaanderen buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de informatiekunde of informatietechnologie (IT).

Staatsecretaris Jan Kees de Jager ontving de KUBBIK prijs omdat hij gedurende zijn loopbaan het belang van informatie- en communicatietechnologie (ICT) met succes zichtbaar heeft gemaakt op diverse fronten. Hij toonde zich binnen het in 2003 opgerichte Innovatieplatform een actief pleitbezorger van informatietechnologie, waardoor duidelijk is geworden dat IT een spilfunctie vervult voor innovatie in Nederland. Ook is De Jager lid van het strategisch ICT-overleg van het Ministerie van Economische Zaken. In 2007 werd hij door ICT-Office verkozen tot ICT-personality van het jaar, vooral wegens zijn bijdrage aan het plaatsen van ICT op de nationale agenda in de vorm van ICT als Innovatie-as. Bovendien was de jury onder de indruk van De Jagers aanpak van de IT-problemen bij de belastingdienst. Tenslotte boekte De Jager succes als IT ondernemer met ISM e-Company: het bedrijf staat op nummer 5 van de Fast 50, de ranglijst van de snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland.

De vaste jury van de KUBBIK prijs 2009 bestaat uit prof. dr. Th. Bemelmans (TU Eindhoven), prof. dr. ir. J.L.G. Dietz RI (TU Delft), prof. dr. R. A. Meersman (Vrije Universiteit Brussel), drs. J.W. Pauw (Partner Ernst & Young Advisory) en werd voorgezeten door prof. dr. P.M.A. Ribbers (Universiteit van Tilburg).

De KUBBIK prijs wordt sinds 1994 toegekend aan een persoon die zich in Nederland of Vlaanderen buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt op het vakgebied van de informatiekunde. Kandidaten voor de prijs zijn afkomstig uit het bedrijfsleven of de universitaire wereld. Voor kandidaten uit het bedrijfsleven kijkt de jury naar het innovatieve karakter van werkwijzen en systemen die door toedoen van de betrokken persoon zijn gerealiseerd. Voor kandidaten uit de academische wereld beoordeelt de jury het belang of de bijdrage van de persoon als wetenschapper aan het vakgebied. In de toekenning van de prijs wordt een balans nagestreefd tussen Vlaanderen en Nederland. De prijs bestaat uit een klein kunstwerk met inscriptie.

De prijs is achtereenvolgens uitgereikt aan
1994 prof. dr. Th. Bemelmans - TU Eindhoven
1995 H.M. Wijbenga - PTT Telecom
1996 Jan en Paul Baan
1997 prof. dr. M. Verhelst - KU Leuven
1998 Jo Lernhout en Pol Hauspie
1999 mr. P.W. de Kam - Belasting AutomatiseringsCentrum 2000 prof. dr. ir. G.C. Nielen - emeritus hoogleraar Universiteit van Tilburg 2001 Vincent Everts - venture capitalist en voormalig directeur Mediaplaza 2002 Johan Cattersel - CEO Inno.com
2003 Luc Van den Bossche - Minister van Ambtenaren en Modernisering van de Openbare Besturen (Belgi&euml) 2004 prof. dr. ir. M. Looyen - TU Delft
2007 prof. dr. P.M.A. Ribbers - UvT

drs. mr. J.C. (Jan Kees) de Jager is sinds 22 februari 2007 staatssecretaris van Financi&eumln. Daarvoor was hij algemeen directeur ISM (Innovative Solutions in Media) eCompany te Rotterdam (aanvankelijke naam Spectra Vision). Hij studeerde Business Administration aan de Universiteit Nijenrode en bedrijfseconomie, sociologische economie en rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.



Universiteit van Tilburg