Socialistische Partij Rotterdam

Marokko: Hervorming is moeilijk maar mogelijk

08-03-2009 * Rond de 35 mensen woonden actief de informatieve bijeenkomst over de huidige ontwikkelingen in Marokko bij, die donderdagavond 5 maart bij de SP plaats vond. Daar gaf hoofdredacteur van het maandblad Mounadil(a) en activist Ismael El Manouzi in vogelvlucht een inkijkje in de ontwikkelingen van verschillende sociale bewegingen en politieke partijen sinds de nieuwe koning Mohammed VI na de dood van Hassan II de monarchie voortzette.

Hij besprak bijvoorbeeld de vakbeweging waar intimidatie aan de orde van de dag is en waar je ontslagen of vervolgd wordt als je je probeert te organiseren. Stakingen worden via het strafrecht gecriminaliseerd.

Hij ging in op de vrouwenbeweging die zich tussen de islamitische partijen en de progressieve oppositie bevindt, een middenpositie die het regime goed uitkomt en waardoor haar invloed momenteel zeer beperkt is.

De Amazigh-beweging (Berberbeweging) heeft een deel van haar eisen rond autonomie ingewilligd gezien en haar leiding heeft zich laten inpakken waardoor ze nu minder actief is. 'Maar', gaf Ismael aan, 'de jongerenbeweging en met name de studenten en werkloze academici roeren zich wel'. Evenals de minder politieke, maar wel sociale en strijdbare volksbeweging in kleinere steden. Zoals bijvoorbeeld in Ifni, een kustplaats met 25.000 inwoners waar men ondanks het demonstratieverbod regelmatig de straat op gaat. De gehele streek is inmiddels door het enthousiasme aangestoken en is actief - ondanks de repressie - voor betere gezondheidszorg, onderwijs of infrastructuur.

Het politieke plaatje lijkt somber maar de wil om te veranderen is vooral in het Marokko van de toekomst, bij de jonge generatie te voelen en dat stemt hoopvol.

Een bij tijden zeer geanimeerde discussie volgde over autonomie en zelfbeschikking, over democratie in Nederland en Marokko en over repressie en intimidatie. Deze discussie ging levendig door tijdens het informele gedeelte.