Rabobank Nederland


---

Rabobank Groep houdt financiële resultaten op peil

5-3-2009 | Financieel


* Nettowinst stijgt met 2% tot 2,8 miljard euro
* Negatief effect van kredietcrisis op nettowinst in tweede halfjaar 2008 0,7 miljard euro en 0,5 miljard euro in eerste jaarhelft
* Incidentele baten, waaronder verkoop van Alex en consolidatie van Bank BGZ

* Tier 1-ratio komt uit op 12,7%

* Rendement eigen vermogen bedraagt 9,7%

* Eigen vermogen stijgt met 7% tot 33,5 miljard euro
* Baten groeien met 6%, bedrijfslasten dalen met 1%; efficiencyratio verbetert tot 65,3%

... en is er voor haar klanten in turbulent jaar voor financiële sector
* Kredietportefeuille private cliënten neemt toe met 11% tot 408,6 miljard euro

* Kredietverlening aan Nederlandse mkb'ers groeit met 21% tot 55,7 miljard euro

* Toevertrouwde middelen stijgen met 10% tot 304,2 miljard euro
* Spaargelden nemen toe met 13% tot 114,7 miljard euro
* Marktaandeel sparen stijgt tot 43% en hypotheken tot 30%

'Het jaar 2008 mag met recht historisch worden genoemd. De subprimecrisis in de Verenigde Staten escaleerde tot een diepgaande, wereldwijde, financiële en helaas nu ook economische crisis. Het bankwezen kreeg te kampen met ongekende, verreikende consequenties. Faillissementen, overheidsingrijpen en nationalisaties waren wereldwijd en ook in ons land aan de orde van de dag. Juist in deze moeilijke tijden komen de sterke punten van de coöperatieve bank duidelijk aan het licht. Onze maatschappijgeoriënteerde Rijnlandse cultuur, onze democratische overlegstructuur, ons prudent risicomanagement, ons duurzaam beloningsbeleid, dit alles in combinatie met een sterke financiële performance en solvabiliteit maken dat de Rabobank Groep stabiel is blijven presteren. Ook bleven we onze klanten op eigen kracht bedienen.' Aldus Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank Groep.
Rabobank Groep

Ondanks alle turbulentie op de financiële markten bleef bij de Rabobank Groep de vermogensratio, de tier 1-ratio, met 12,7% boven het gewenste hoge niveau van 12,5%. Het rendement op eigen vermogen kwam uit op 9,7% en de Rabobank Groep realiseerde een stijging van het nettoresultaat met 2%. Hoewel de tot doel gestelde nettowinstgroei niet werd gehaald, is gezien de marktomstandigheden sprake van een goede prestatie. De groei van de zakelijke kredietverlening in Nederland droeg in belangrijke mate bij aan de toename van de kredietportefeuille private cliënten, die steeg met 11% tot 408,6 miljard euro. Gelet op de wijzigingen in IAS 39 en IFRS 7 heeft de Rabobank Groep in 2008 besloten over te gaan tot een herclassificatie van een deel van de financiële activa, 12,0 miljard euro, naar kredieten aan cliënten en vorderingen op andere banken. Om de trends in deze jaarberichtgeving juist weer te geven, zijn de vergelijkende cijfers per eind 2007 aangepast door rekening te houden met deze herclassificatie. Voor vergelijkings- en analysedoeleinden wordt per eind 2007 een bedrag van 385,7 miljard euro in plaats van 373,0 miljard euro onder kredieten aan cliënten meegenomen.
De groei van toevertrouwde middelen met 10% tot 304,2 miljard euro was stevig. De keuze voor zekerheid in turbulente tijden leverde veel nieuwe klanten en middelen op.
Vooral door een toename van het renteresultaat stegen de baten met 6% tot 11,7 miljard euro. Doordat er meer gestuurd werd op kosten daalden de bedrijfslasten met 1% tot 7,6 miljard euro.
De goede prestaties van het Rabobank Pensioenfonds resulteerden in een daling van de pensioenlast. Dankzij deze ontwikkelingen verbeterde de efficiencyratio met 4,2 procentpunt tot 65,3%. Per saldo realiseerde de Rabobank Groep een nettowinst van 2,8 miljard euro. De RAROC, het naar risico gewogen rendement op kapitaal, kwam uit op 12,5%. Onder invloed van de financiële crisis liepen de handelsresultaten bij Rabobank International terug. Ook daalden de projectresultaten bij de Rabo Vastgoedgroep en was het resultaat van de deelneming Eureko negatief. Hier stond echter tegenover dat door de stijgende kredietprijzen de rentemarge verbeterde, met name bij Rabobank International. De aanhoudende turbulentie op de financiële markten had in een negatief effect van 1,2 miljard euro op de nettowinst. Incidentele baten, waaronder de verkoop van Alex en de consolidatie van Bank BGZ, droegen positief bij aan het resultaat. Stijgende kredietverliezen, samenhangend met de verslechterende economische omstandigheden, leidden ertoe dat de kredietverliezen met 31 basispunten van de gemiddelde kredietverlening hoger uitkwamen dan het langjarig gemiddelde van 21 basispunten. Het eigen vermogen nam met 7% toe tot 33,5 miljard euro. Daarbij ging een positief effect uit van de ingehouden winst en de uitgifte van hybride vermogen.
Binnenlands retailbankbedrijf

Ondanks de grote dynamiek in de financiële sector liet het binnenlands retailbankbedrijf - de lokale Rabobanken, Obvion en Bizner - in 2008 goede prestaties zien. Als stabiele marktpartij mocht de Rabobank veel nieuwe klanten verwelkomen. De dienstverlening werd verder uitgebreid. De kredietportefeuille groeide met 10% tot 268,3 miljard euro. De motor achter deze groei was de kredietverlening aan bedrijven. Het mkb-marktaandeel steeg dan ook naar 39%. In een krimpende hypotheekmarkt verbeterde de Rabobank Groep met een marktaandeel van 30% haar positie als marktleider. De stabiliteit van de Rabobank zorgde voor een grote toestroom van middelen. Het marktaandeel op de spaarmarkt steeg van 41% naar 43%. De primaire focus op klantwaarde werd wederom beloond met een hoge klanttevredenheid bij particulieren, private-bankingklanten en bedrijven. Het programma Rabobank 2010, dat zich richt op verbetering van de klantbediening via verschillende distributiekanalen, is na een verdere optimalisering voortvarend opgepakt.
De nettowinst steeg bij het binnenlands retailbankbedrijf met 13% tot
1,6 miljard euro. Doordat de baten harder groeiden dan de bedrijfslasten, verbeterde de efficiencyratio met 1,7 procentpunt tot 63,2%.
Wholesale- en internationaal retailbankbedrijf

Mede door de toename van de kredietverlening bij het internationaal retailbankbedrijf nam de kredietportefeuille in 2008 met 11% toe tot 100,7 miljard euro. Het balanstotaal nam minder sterk toe door het afbouwen van activiteiten op de financiële markten. Het spaargeld bij de Direct Banking-activiteiten steeg met 30% tot 6,6 miljard euro. De omvang van internationale retailbankactiviteiten nam toe door uitbreiding van het belang in de Poolse Bank BGZ tot een meerderheidsbelang van 59%. Door de kredietcrisis daalde de nettowinst van het wholesale- en internationaal retailbankbedrijf van 334 miljoen euro tot 27 miljoen euro. Er was met name sprake van een negatieve invloed op de resultaten bij Global Financial Markets en op de kredietverliezen.
Vermogensbeheer en beleggen

De turbulentie op de beurzen in 2008 liet Robeco, Sarasin en Schretlen & Co niet onberoerd. Dalende aandelenkoersen leidden tot een afname van het beheerd en bewaard vermogen met 21% tot 184 miljard euro. De totale instroom van vermogen kwam uit op 13 miljard euro. De nettowinst van de vermogensbeheeractiviteiten nam met 21% toe tot 438 miljoen euro dankzij de boekwinst op de verkoop van Alex en de goede beleggingsperformance van alternatieve beleggingen bij Robeco. In de Verenigde Staten bouwde Robeco haar fixed-incomeactiviteiten af, terwijl de aanwezigheid in Azië en de distributieactiviteiten in het Midden-Oosten werden versterkt. Sarasin realiseerde een recordinstroom van vermogen, kreeg diverse onderscheidingen voor de uitstekende beleggingsresultaten en breidde de activiteiten in Europa en het Midden-Oosten verder uit.
Leasing

De leasedochter De Lage Landen kreeg in 2008 te maken met gewijzigde marktomstandigheden. Hierdoor werd de onderneming gedwongen selectiever te zijn in het accepteren van nieuwe financieringsaanvragen. Desalniettemin steeg de kredietportefeuille met 13% tot 23,3 miljard euro. Het aantal leaseauto's in portefeuille steeg met 6% tot 211.000. De Lage Landen werd in Nederland uitgeroepen tot de meest klantgerichte business-finance-instelling. Internationale waardering kreeg De Lage Landen met de 'Vendor Lessor of the Year Award'. Hogere marges op nieuwe contracten weerspiegelen de schaarste aan funding en de toegenomen risico's. De nettowinst bleef met 235 miljoen euro nagenoeg op het niveau van 2007.
Vastgoed

De Rabo Vastgoedgroep had in 2008 te maken met verslechterde marktomstandigheden. Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt nam af, net als de betaalbaarheid van woningen, wat een negatief effect had op het aantal verkochte woningen. In 2008 kwam het aantal door Bouwfonds Property Development verkochte woningen uit op 8.746, vergeleken met 13.173 in 2007. Bij FGH Bank nam de kredietportefeuille met 22% toe tot 16,5 miljard euro en bij Bouwfonds REIM steeg het beheerd vermogen met 35% tot 6,8 miljard euro. Al met al zorgde het in het algemeen minder gunstige klimaat voor een daling van het nettoresultaat van de Rabo Vastgoedgroep tot 86 miljoen euro. Verzekeren

De lokale Rabobanken verkopen schade-, zorg- en levensverzekeringen die voor het grootste deel door Interpolis worden geleverd. Mede als gevolg van de goede samenwerking met Eureko nam het aantal Alles in één Polissen, Bedrijven Compact Polissen en ZorgActief Polissen verder toe. De assurantieprovisies daalden met 6% tot 354 miljoen euro doordat minder levensverzekeringen werden verkocht. De provisie voor schadeverzekeringen steeg met 5% tot 314 miljoen euro. In 2008 startte de nieuwe 'Glashelder'-campagne 'Helder Moment' waarmee de Rabobank en Interpolis klanten bewuster willen maken van wat wel en wat niet moet worden verzekerd. De nieuwe verzekeringsoplossing 'InterpolisZekerVanJeZaak' voor kleine ondernemers is succesvol gelanceerd.
Herstel economie mogelijk pas in 2010

In 2009 kampen vrijwel alle westerse economieën met een recessie en vele opkomende markten met een groeivertraging. Het gelijktijdig optreden van economische teruggang in zoveel landen zal leiden tot een terugval in de internationale handel. De impact van de olieprijsschok in 2008 zal naar verwachting in 2009 worden gevolgd door de consequenties van de aanhoudende onrust op de financiële markten. Dit alles laat een open economie als de Nederlandse uiteraard niet onberoerd. Hoewel Nederland bij aanvang van de recessie een relatief gunstige uitgangspositie had met een hoog bruto binnenlands product en een lage werkloosheid, kwam in het laatste kwartaal van 2008 abrupt een einde aan dit rooskleurige plaatje. Inmiddels is duidelijk dat ook Nederland een recessie doormaakt, met een oplopende werkloosheid in het vooruitzicht. Hoe diep deze recessie zal zijn en hoe lang die zal duren, is moeilijk te voorspellen. Veel zal afhangen van een herstel op de financiële markten. Als een herstel zich voordoet, kan de wereldeconomie zich in 2010 langzaam gaan herstellen. Dan zal ook de Nederlandse economie met een groeiende export als motor de weg naar boven weer kunnen vinden.
Gevolgen voor de Rabobank Groep in 2009

De Rabobank Groep zal in 2009 ongetwijfeld de gevolgen ondervinden van het ongunstige economische klimaat in Nederland en de slechte vooruitzichten voor de wereldeconomie. De solvabiliteit en liquiditeit blijven naar verwachting goed op peil. In Nederland zal de concurrentie om de spaargelden aanhouden. De recessie zal een impact hebben op de groei van onze kredietverlening en zal leiden tot kredietverliezen die wellicht boven het langjarig gemiddelde liggen. In deze buitengewone omstandigheden vereist coöperatief bankieren een extra zorgvuldige afweging tussen risico en rendement. Behoud van onze solide vermogenspositie is noodzakelijk willen we onze klanten ook op lange termijn goed kunnen blijven bedienen. Ook in 2009 zullen we onze rol als maatschappelijk betrokken en verantwoord opererende bank vervullen.


* Presentatie Jaarcijfers 2008

---

Contact

Investor Relations