Dries Verhoeven positief advies NFPK+


Nieuwe stichting van theatermaker veelvuldig internationaal

UTRECHT, 20090305 -- Theatermaker Dries Verhoeven heeft een positief advies gekregen van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+. De commissie beoordeelt het werk en kunstenaarschap van de maker als origineel en van grote kwaliteit. De komende twee jaar krijgt zijn nieuwe stichting een bedrag van ruim 300.000 euro.

`De commissie beoordeelt de tot nu toe gerealiseerde projecten van Dries Verhoeven als overtuigend en origineel. Door de bijzondere positie die de toeschouwer in zijn voorstellingen inneemt, heeft Verhoeven met zijn ervaringstheater een wezenlijke vernieuwing gerealiseerd in het Nederlandse aanbod.' Verder looft de NFPK+ de internationale ambities van de theatermaker: `De voorgenomen reprises vormen een waardevolle en bijzondere presentatie van Nederlands theater in het buitenland.'

Dit seizoen zijn de voorstellingen van Dries Verhoeven te zien in onder andere Salzburg, Antwerpen, Hannover, Graz, Boedapest, Berlijn en Hamburg. Het komend seizoen ontwikkelt hij een voorstelling voor de Nederlandse theaters en maakt hij een festivalvoorstelling vanuit Sri Lanka. Verhoeven is sinds 2003 - naast zijn werk als scènograaf en theatervormgever - als autonoom theatermaker verbonden aan Huis en Festival a/d Werf. Daar zette hij een klein oeuvre aan projecten op.

Hij gaf het ervaringstheater als genre een heel eigen invulling door zijn onconventionele opvatting over de plek van de toeschouwer, de performer en de speelplek. Deze nieuwe draai aan de podiumkunsten kan ook rekenen op het enthousiasme van het publiek en de professionals: In 2008 werd U bevindt zich hier geselecteerd voor het Nederlandse en Vlaamse Theaterfestival en ontving hij de VSCD Mimeprijs. De continue vraag naar hernemingen past niet meer binnen de functie van Huis en Festival a/d Werf - als productiehuis voor beginnende makers -. Wél zal de organisatie de maker de komende twee jaar zowel zakelijk als artistiek begeleiden naar de overgang naar een zelfstandige stichting.





Huis en Festival a/d Werf