Recht van burgers op open standaarden wettelijk regelen


Derde Open Source Jaarboek

ALMERE, 20090305 -- ICT-gebruik door de overheid raakt de burger, maar de burger is nauwelijks betrokken bij de inrichting van de ICT-infrastructuur die de relatie overheid-burger beheerst. Het gebruik van (open) standaarden kan daarom voor overheden niet vrijblijvend zijn. Dat stelt wetenschapper Maurice Schellekens (Universiteit van Tilburg) in het Open Source Jaarboek 2008-2009. In zijn beschouwing concludeert Schellekens dat er goede redenen zijn om het recht van burgers op open standaarden wettelijk te verankeren.

Is concurrentie tussen open standaarden een goede zaak? Die vraag is actueel nu de wereld beschikt over twee 'de jure'-standaarden voor kantoordocumenten, ODF en OOXML. Tineke Egyedi en Aad Koppenhol beantwoorden de vraag ontkennend. Waar concurrentie op veel gebieden voordelen biedt, gaat dat niet op bij 'de jure'-standaarden, zo betogen ze. Dan is er sprake van 'onvruchtbare verscheidenheid', tot nadeel van de vrije markt, burgers en overheden.

Het nieuwe Open Source Jaarboek is op 5 maart gepresenteerd tijdens het NOiV-congres dat plaatsvond in Media Plaza in Utrecht. Het eerste exemplaar van de uitgave is in ontvangst genomen door Erik Gerritsen, de open source-ambassadeur van de Nederlandse overheid.

In de nieuwe editie komen ook andere prikkelende vragen aan de orde. Kan het open source-model de kwaliteit van software verbeteren? Heeft open source meer marketing nodig en hoe moet dat dan? En kan standaardiserings-organisatie ISO na de omstreden procedure rond OOXML nog op de oude voet voortgaan?

In een reeks hoofdstukken wordt ook aandacht besteed aan de start van het programmabureau Nederland Open in Verbinding, het bureau dat de uitvoering van het gelijknamige kabinetsplan moet begeleiden en ondersteunen. Wat betekenen 'comply-or-explain' en 'bij gelijke geschiktheid' in de praktijk? Hoe een implementatiestrategie voor open source software te ontwikkelen? In een uitvoerig vraaggesprek met programmamanager Ineke Schop wordt ingegaan op de koers van het bureau. Wat zijn de mogelijkheden en waar liggen valkuilen? Een conclusie van redacteur Hans Sleurink luidt dat er een kloof gaapt tussen de ambities van het kabinetsplan en de middelen die ter beschikking zijn gesteld om die ambities te verwezenlijken. Een debat in de Tweede Kamer over de realisatie van het kabinetsplan lijkt dringend gewenst.

Publicatiegegevens:
Open Source Jaarboek 2008-2009
Media Update Vakpublicaties, Gorredijk
ISBN: 978 90 78730 04 0
Prijs ¤ 29,50. Omvang: 256 pagina's
Verkrijgbaar via de boekhandel en via internet op www.gopher.nl, www.bol.com en andere online-winkels.





Ingezonden persbericht