Ingezonden persbericht


De O-factor, of de strijd om een plaats in het omroepbestel

MediaDebat op donderdag 5 maart a.s. om 20.00 uur. Locatie: Pakhuis De Zwijger (grote zaal), Amsterdam

Op 1 april a.s. is het zover. Dan moeten alle 'omroepen in de dop' zich met minimaal 50.000 leden hebben aangemeld voor een plaats in het huidige omroepbestel. In het heetst van de ledenstrijd daagt Stichting MediaDebat alle nieuwe kandidaten - van de oprichters van Zenit tot Omroep C en van de PON tot Piep! - uit om in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger hun plannen te presenteren. Zij zullen zich richten tot een 'jury' met vertegenwoordigers uit de wereld van de omroep, wetenschap en politiek, aangevuld met iemand uit het publiek.

Het tot 'wedstrijdveld' omgedoopte podium vormt het decor van een groot debat over het functioneren van het huidige omroepbestel en de vraag voor hoeveel zendgemachtigden daarin plaats is.

Onder leiding van Hanneke Groenteman zullen sprekers, 'juryleden' en het publiek de vraag aftasten waarom de nieuwe omroepen nodig zijn. Besteden de bestaande tweeëntwintig zendgemachtigden dan niet genoeg aandacht aan dieren, kunst en cultuur? Geven ze te weinig ruimte aan doven en slechthorenden? Krijgt de multiculturele samenleving geen stem? Zijn de omroepen niet populistisch of is de stijl niet goed genoeg? Draaien ze dan geen poldermuziek?

Naast de vraag op welk gebied de bestaande omroepen tekortschieten, zullen ook de inhoudelijke eisen die worden gesteld aan een zendgemachtigde aan de orde komen. Zo is er pas plaats voor nieuwe omroepen als zij een gevarieerd plan kunnen presenteren dat duidelijk staat voor een stroming. Wat als meerdere nieuwe omroepen groen licht krijgen om hun plannen uit te voeren; moeten bestaande omroepen dan het veld ruimen in het anders overbevolkte medialand? Welk gevaar lopen omroepen als Llink en Max in dat geval?

In ieder geval aanwezig zijn: 'Juryleden' Vera Keur (VARA) en Marieke Schoenmakers (VPRO) en sprekers Ad 's Gravesande (Omroep C), Felix van Dijk (ZiCo TV), Ronald Kaatee (PopNed/PON), Radi Suudi en Funda Müjde (Omroep Zenit) en Maarten Reesink (Piep!).

Uitgenodigd voor het debat zijn: 'Juryleden' Cornald Maas, Jo Bardoel (Universiteit van Amsterdam), Tina Nijkamp (SBS), Harry de Winter, Femke Halsema en Petra Spaninks (Eén Vandaag-publiekspanel) en sprekers Tanja Lubbers (Llink), Patricia Keeldar (SME), Jur Bron (TV Oranje), Dominique Weesie (PowNed/GeenStijl) en Jan Slagter (Omroep Max).

MediaDebat op donderdagavond 5 maart a.s., om 20.00 uur in Pakhuis De Zwijger (grote zaal).

Adres Pakhuis De Zwijger: Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.

Toegang is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar wel handig: redactie@mediadebat.nl.

Via dit adres kunt u ook vragen stellen, of bel Katrien de Klein: 06 29 5138 92.

Zie voor actuele gegevens de website van Stichting MediaDebat.