Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 19 februari 2009

Poëtische scholieren uit Nederland en Vlaanderen strijden om een finaleplek voor v e r s 2009!

PoëzieRevues / voorrondes in Maastricht op donderdag 5 maart in La Bonbonière om 10.30 en 13.30 uur

Niet minder dan 600 kinderen en jongeren uit Maastricht schrijven deze weken onder leiding van een gastdocent van School der Poëzie op hun school een gedicht. Zij doen dit in het kader van v e r s : een landelijke poëziemanifestatie rondom de VSB Poëzieprijs specifiek voor kinderen en jongeren.

De bron van inspiratie zijn de vijf genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs 2009:
. Zoek de lege gebieden (Van Gennep) - Lidy van Marissing
. omdat ik ziek werd (Querido) - Bart Meuleman
. Kooi (De Bezige Bij) - Alfred Schaffer

. zouttong (Querido) - B. Zwaal

. Het Leven van (Contact) - Nachoem M. Wijnberg

De beste gedichten dragen de jonge 'dichters' zelf voor tijdens een wervelende PoëzieRevue op donderdag 5 maart in La Bonbonière te Maastricht. Aanvang 10.30 met leerlingen uit het basisonderwijs en om 13.30 uur de revue met leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Een professionele jury bepaalt wie er door gaan naar de grote v e r s Finale op woensdag 8 april in De Rode Hoed te Amsterdam. Aan de revue werken mee: VSB genomineerde dichter Lidy van Marissing, pianist Polo de Haas, drummer Marnix Stassen, performer Dette Glashouwer en dansgroep Turn it Loose. De presentatie is in handen van rapper en beatboxer André Accord.

Juryleden 10.30: dichter Lidy van Marissing, (kinder)theatermaker Rob Meurders en o.v. Ursula Garnier (gemeenteraadslid Maastricht en tekstschrijver).

Juryleden 13.30: hoofdredacteur van RTV Maastricht Geert Lamers, directeur van Theater aan het Vrijthof Guido Wevers en wederom dichter Lidy van Marissing.

Deelnemende scholen zijn: de bovenbouwgroepen van basisschool Sint Oda, El Habib en De Spiegel en de derde klassen van het Bonnefantencollege en het Sint Maartenscollege.

School der Poëzie presenteert vers 2009
vers is een landelijke poëziemanifestatie rond de VSB Poëzieprijs voor kinderen, jongeren en volwassenen. Onder andere organiseert zij een poëziewedstrijd voor jongeren in diverse categorieën en leeftijdsgroepen, regionale voorrondes voor het onderwijs, masterclasses voor winnaars van schrijfwedstrijden 2008, het VSB Jongerendebat, een seminar voor literatuurwetenschappers, dichters en docenten Nederlands, de Poëziedokter, poëtische animatiefilms, literaire rondvaarten. Zie www.versgedicht.nl

Met dank aan het VSBFonds

(Niet ter publicatie)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider van vers Rosa Hartogh 020 3307817of 06 12 900 415 e-mail vers@schoolderpoezie.nl, Postbus 11755, 1001 GT Amsterdam

---- --