Vlaamse Overheid



Vlaams parlement keurt Woonzorgdecreet goed: belangrijke stap naar zorgvernieuwing ouderensector

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

donderdag 5 maart 2009

Het Woonzorgdecreet is een integraal decreet voor thuiszorg en residentiële ouderenzorg dat inspeelt op het ondersteunen van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van oudere mensen. Tegelijk voorziet het in maximale zorg voor wie dat nodig heeft. De basisbegrippen van het decreet zijn zorg op maat en zorgcontinuïteit gedurende het hele zorgtraject van mensen.

Het Woonzorgdecreet werd gisterenavond door het Vlaamse parlement goedgekeurd. Het vervangt zowel het thuiszorgdecreet van 1998 als het ouderendecreet van 1985. Minister Vanackere zette het in de steigers, minister Heeren finaliseerde dit nieuwe kader.

Veel zorgbehoevenden kunnen thuisblijven omdat mantelzorgers en vrijwilligers die zorg op zich nemen. Dankzij het decreet kan voor deze informele zorgvormen zoals de oppas door vrijwilligers een nieuw kader uitgetekend worden voor de gastopvang en de oppas door vrijwilligers. Ook het professionele zorgaanbod aan huis wordt versterkt en uitgebreid. Gezinszorg en aanvullende poetszorg (schoonmaken, karweitjes opknappen, oppashulp) worden samengebracht om een efficiëntere werking te realiseren.

Soms is het beter dat mensen gedurende een korte periode buitenshuis zorg krijgen. Dat kan via tijdelijke opvang waardoor ook de mantelzorgers niet overbelast raken. Er komen meer dagverzorgingscentra en centra voor kortverblijf. Nachtopvang en opvang in gastgezinnen worden in heel Vlaanderen verder uitgebouwd en het herstelverblijf wordt erkend als zorgvorm.

Serviceflats worden assistentiewoningen. Meer nog dan de serviceflats combineren deze assistentiewoningen zorg met aandacht voor sociale cohesie. Vandaag verhuizen veel mensen van een serviceflat naar een rusthuis wanneer ze ernstig zorgbehoevend worden. Assistentiewoningen zullen onder bepaalde voorwaarden erkend kunnen worden als woongelegenheid in een woonzorgcentrum. Voordeel hiervan is dat de zorgbehoevende dezelfde zorg krijgt als in een woonzorgcentrum zonder dat hij moet verhuizen.

De bestaande rusthuizen evolueren naar woonzorgcentra die een nieuwe dynamiek ontwikkelen en ook buiten hun muren zorg- en dienstverlening bieden. Anderzijds krijgen ook de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg en andere thuiszorgvoorzieningen de kans om een aantal zorgtaken in het woonzorgcentrum op te nemen.

Er wordt ten slotte ook bijzondere aandacht besteed aan de financiële toegankelijkheid van de zorg. Daarom zal in de toekomst het systeem waarbij de bijdrage die gebruikers betalen gekoppeld is aan het inkomen en de gezinslast gelden voor alle thuiszorgvoorzieningen. Het woonzorgdecreet creëert het kader voor verdere uitwerking van een maximumfactuur in de thuiszorg.

Het parlement keurde dit woonzorgdecreet gisterenavond dus goed. Een aantal uitvoeringsbesluiten die de inhoud ervan moeten concretiseren, worden nog tijdens deze legislatuur voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be