Gemeente Haren

Algemeen onderzoek én specifiek voor 55 plussers

Twee woononderzoeken

05/03/2009

De gemeente Haren is geïnteresseerd in de woonwensen van haar inwoners. Hiervoor sluit de gemeente aan bij een algemeen woonwensenonderzoek van het ministerie van VROM. Ook hebben wij samen met de plaatselijke ouderenbonden ANBO en PCOB, de Hanzehogeschool Groningen gevraagd om speciaal een onderzoek uit te voeren naar de woonwensen van de 55 plussers in de gemeente Haren.

Algemeen: WoonOnderzoek Nederland
Het WoonOnderzoek Nederland van VROM wordt met enige regelmaat gehouden en geeft inzicht in de manier waarop mensen wonen, hoe zij hun woning en woonomgeving beleven en waarderen en wat hun woonwensen zijn. Het ministerie, maar ook gemeenten en woningcorporaties gebruiken de informatie uit het onderzoek om hun activiteiten gericht in te zetten voor een aantrekkelijk woningaanbod, voor een prettige leefomgeving en een goed niveau van voorzieningen.

Het WoonOnderzoek Nederland is een landelijk onderzoek, maar kan door extra interviews uit te zetten in de gemeente Haren ook worden gebruikt voor onze gemeente. De gemeente Haren heeft besloten het ministerie van VROM hier opdracht voor te geven. De informatie zal een belangrijke input zijn voor het beleid ten aanzien van de woon- en leefomgeving en van het volkshuisvestingsbeleid. De gegevens zullen een belangrijke informatiebron zijn bij het maken van afspraken over het woningbouwprogramma met ontwikkelende partijen voor de toekomstige woningbouwlocaties in de gemeente Haren (onder andere de locatie DHE).

Het woonwensenonderzoek bestaat uit interviews die thuis, telefonisch of via internet worden afgenomen. Het interview bevat vragen over de kenmerken van de huidige en gewenste woonsituatie van bewoners en de waardering voor deze kenmerken. Daarnaast omvat het onderzoek ook een aantal vragen over werk, vrijetijdsbesteding en de behoefte aan zorg en hulp bij het wonen.

Specifiek: Woononderzoek 55 plussers
Naast het algemeen onderzoek hebben wij en de plaatselijke ouderenbonden ANBO en PCOB de Hanzehogeschool Groningen in de arm genomen om speciaal een onderzoek uit te voeren naar de woonwensen voor burgers van 55 jaar en ouder. Dit onderzoek heeft als doel inzicht te krijgen in de behoefte die 55 plussers in de gemeente Haren hebben die binnen afzienbare tijd anders willen gaan wonen. Het kan zijn dat men een andere woning wil betrekken, maar het kan ook zo zijn dat er meer behoefte is om de huidige woning aan te passen zodat er langer gewoond kan blijven worden.

Het woononderzoek onder de 55 plussers bestaat voornamelijk uit een enquête die per post wordt verstuurd. Ook wordt een klein deel van deze onderzoeksgroep geïnterviewd door studenten van de Hanzehogeschool.

De onderzoeken staan of vallen met de bereidheid van de inwoners van de gemeente om mee te werken aan een interview of een enquête. Voor het algemene onderzoek van VROM worden via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister ongeveer 1.000 mensen in de gemeente Haren benaderd. Voor het speciale woononderzoek onder de 55 plussers wordt een enquête verstuurd aan ongeveer 800 mensen in de gemeente Haren. Het is dus mogelijk dat u van VROM een brief krijgt én van de gemeente en de ouderenbonden.

De gemeente Haren hoopt op een grote bereidheid om mee te werken aan deze onderzoeken. Indien u vragen heeft over de onderzoeken, kunt u contact opnemen met de heer S. van Hemmen van de gemeente, telefoonnummer 53 39 941 of e-mail sp.vanhemmen@haren.nl.