Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de verkoop van persoonlijke bezittingen van Pim Fortuyn

3 maart 2009

Antwoorden op kamervragen van het lid Schinkelshoek (CDA), ingezonden 17 februari 2009).


1. Vraag

Is u bekend dat persoonlijke bezittingen van Pim Fortuyn later dit jaar zullen worden geveild?


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Deelt u de mening dat in elk geval een deel van dat bezit thuishoort in het Huis voor de Democratie-in-oprichting?


2. Antwoord

De exacte lijst van voorwerpen is mij niet bekend. Het veilinghuis Hessink's uit Nijmegen heeft laten weten dat de catalogus met de te veilen bezittingen nog moet worden opgesteld. Ik kan mij voorstellen dat er tussen deze persoonlijke bezittingen zich enkele voorwerpen bevinden die een directe relatie hebben met het politieke werk van Fortuyn. Mogelijk kan zo'n voorwerp een activiteit in het toekomstige Huis voor democratie en rechtsstaat ondersteunen. Een aanzienlijk deel van die activiteiten van het Huis moet echter nog worden ontwikkeld en getest. Daarom acht ik de tijd nog niet rijp voor een conclusie over het benutten van één of meer van de bedoelde voorwerpen.


3. Vraag

Bent u bereid met de eigenaren van het voormalige huis van de LPF-politicus in overleg te treden om delen van het persoonlijke bezit van Fortuyn te verwerven?


3. Antwoord

Naar verwachting zullen diverse personen en organisaties, vanuit verschillende belangen, interesse hebben in de persoonlijke bezittingen van Fortuyn. Mogelijk heeft één (of meer) van deze organisaties interesse in eventueel "politiek erfgoed". Tevens is het mogelijk dat organisaties waar het Huis mee zal gaan samenwerken, interesse hebben in het kopen van een aantal voorwerpen. Ik heb het Instituut voor Publiek en Politiek gevraagd om, onverminderd het antwoord op de vorige vraag, zodra de catalogus van te veilen voorwerpen beschikbaar is (vermoedelijk 4 weken voor de veilingdatum 27 juni), een eerste inschatting te maken van mogelijke geschiktheid van de voorwerpen voor gebruik in het toekomstige Huis voor democratie en rechtsstaat. Daarnaast kan ik melden dat het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen mij heeft laten weten de catalogus in te willen zien om te kijken of er interessante voorwerpen voor hun collecties in zitten.
Aangezien het veilinghuis Hessink's in opdracht van de huidige eigenaren handelt, is het niet nodig daarnaast apart met de verkopers in overleg te treden om tot een eventuele aanschaf van voorwerpen te komen.
Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties