75% van installaties in woningen en kantoren verkeerd afgesteld
/> 05/03/2009 09:50

UNETO - VNI

'In bestaande woningen en kantoorgebouwen is nog meer dan zat werk te doen om deze energiezuiniger en duurzamer te maken.'

Als vrij simpel voorbeeld geeft Marcel Engels, voorzitter van installatiebranche UNETO-VNI ,het beter afstellen van installaties op het huidige gebruik. 'Een zeer groot deel van de installaties in zowel woningen als kantoorgebouwen staat namelijk verkeerd afgesteld. Naar schatting gaat het om zeker 75% van het totaal. Hij doelt dan op systemen voor verwarming, warm water voorziening, ventilatie, verlichting, koeling, airconditioning en warmteterugwinning. Veel systemen zijn vele jaren geleden geïnstalleerd en geconstrueerd en ingeregeld met het oog op het toenmalige gebruik. Vervolgens is er, op het reguliere onderhoud na, nooit meer naar die afstellingen omgekeken. Kortom, met een juiste afstelling kan heel wat energie worden bespaard.

Volgens Marcel Engels zijn er zo'n 7 miljoen woningen in Nederland waarvan bekend is dat meer dan de helft (58%) geen vloerisolatie heeft, dat 44% geen gevelisolatie heeft en dat amper 4% van die woningen het energielabel A bezit, wat staat voor meest duurzaam. Kortom, er is alleen al aan bestaande woningen gigantisch veel te doen om deze duurzamer en energiezuiniger te maken. Daarnaast staan er nog honderdduizenden kantoorgebouwen waaraan uiteraard ook het nodige verbeterd kan worden.

Marcel Engels: 'Uitgangspunt is dat energiebesparende maatregelen zichzelf moeten terugverdienen door lagere energiekosten. Toch blijken er obstakels te zijn. Daar wil de installatiebranche verandering in brengen door energiebesparende maatregelen nóg aantrekkelijker te maken. Hierbij gaan we als branche alles aan de woning of het kantoor in relatie tot elkaar bekijken. Dus de schil (muur- en glasisolatie), maar ook de installaties (CV, warm water, airco, ventilatie, verlichting) en kun je kijken naar het gebruik van een woning of gebouw.'

Waar het volgens Marcel Engels ook aan schort is het gebrek aan experts, waardoor vraag en aanbod op het gebied van duurzaam en energiezuinig bouwen en installeren zich te traag ontwikkelen. Volgens Marcel Engels is er grote behoefte aan deskundige energie-adviseurs, maar ook aan energieregisseurs. 'Daarvoor heeft UNETO-VNI onder de naam E.nu diverse regionale samenwerkingsclubs opgericht waarin ondernemers zich volledig richten op energiebesparing. Zij bieden de klant een totaalpakket aan: van label- en maatwerkadvies tot en met het uitvoeren van de voorgestelde energiebesparende maatregelen. Marcel Engels verwacht dat nog dit jaar circa 40 samenwerkingsverbanden actief zullen zijn.





http://www.perfectwonen.nl