TU/e bouwt nieuwe faculteit boven monumentale hal

05/03/2009 09:55

Ector Hoogstad Architecten

(Rotterdam, 5 maart) - Vandaag presenteert de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het ontwerp voor de nieuwe faculteit Wiskunde en Informatica én de centrale studentenvoorzieningen, waaronder de nieuwe bibliotheek. Ector Hoogstad Architecten integreerde beide tot één spectaculair complex: het voorzieningengebouw komt in een bestaande monumentale techniekhal uit 1959, erboven komt de nieuwe faculteit. De presentatie van het project is ook het officiële begin van de bouw van Campus 2020, het stedenbouwkundig masterplan van de universiteit.

Een deel van de zogenoemde W-Hal (architect: Sjoerd van Embden) wordt straks opengewerkt tot een overdekt, openbaar plein. In de rest van het monumentale gebouw komen onder meer de universiteitsbibliotheek met zo'n 800 studieplekken. Onder de hal wordt daarvoor een nieuw souterrain gebouwd, erbóven komt de vijf verdiepingen tellende faculteit Wiskunde en Informatica. De respectvolle integratie van bestaand en nieuw is het centrale thema in het ontwerp van ir. Joost Ector.

"Aanvankelijk hebben we de TU/e geadviseerd om te kiezen voor volledige nieuwbouw", zegt Ector, zelf oud-student van de universiteit. "Binnen het toenmalige budget was hergebruik namelijk geen realistische optie. De beroering die ontstond over dreigende sloop van de W-Hal bracht de universiteit tot een herbezinning van de uitgangspunten voor de opgave. Uiteindelijk hebben we met dit ontwerp alle partijen, waaronder monumentencommissie, gemeente en universiteit, weten te overtuigen."

De impact van de nieuwe faculteit op de bestaande hal zal minimaal zijn. De constructie van de faculteit en die van het souterrain werken namelijk samen. Slechts twintig heel ranke kolommen steken als kleine cocktailprikkers door de bestaande constructie. In het nieuwe souterrain worden ook de gebouwinstallaties weggewerkt. Deze zorgen op een milieuvriendelijke manier dat de temperatuur in de transparante hal altijd aangenaam is.

Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten wordt letterlijk en figuurlijk het hart van Campus 2020. Zo voert de zogenoemde 'groene loper', het centrale element in het nieuwe masterplan van de universiteit, door het centrale, overdekte plein van de vernieuwde W-Hal. De totale investering in Campus 2020 bedraagt 200 miljoen euro. De TU/e telt in totaal negen faculteiten, 7000 studenten en 3000 medewerkers.

Behalve voor de TU/e ontwerpt en bouwt Ector Hoogstad Architecten momenteel voor nog drie universiteiten. Zo werd gisteren bekend dat het bureau een nieuw, groot onderwijscomplex (20.000 m2) voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) gaat ontwerpen. Eerder waren al opdrachten gewonnen voor de grootschalige projecten van de TU Delft en de Universiteit Twente.

De bouw van het TU/e-project begint binnen een jaar, de oplevering is eind 2011.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ectorhoogstad.com