Gemeente Heusden

Eén gemeentekantoor in Vlijmen? 5 maart 2009
Eén gemeentekantoor in Vlijmen?

Uit het onderzoek naar de samenvoeging van de backoffices blijkt dat huisvesting op één plek vele voordelen met zich meebrengt. Wil je de samenvoeging goed doen, dan kost dat veel geld, meer dan 6 miljoen euro. Gezien alle andere ambities, te veel geld vindt inmiddels het college. Maar het voorbereidende werk is niet voor niets geweest.

Samenvoeging in Vlijmen
De voordelen van zo'n bundeling zijn weergegeven in een rapport van het bureau Arcadis, dat vorig jaar besproken is met de gemeenteraad. Als haalbare voorkeurslocatie kwam daarbij de locatie Vlijmen naar voren. Vervolgens heeft het college laten uitwerken op welke manier de samenvoeging van de backoffices in Vlijmen gerealiseerd kan worden. Deze uitwerking blijkt inderdaad haalbaar te zijn, met vrijmaking van het gemeentekantoor Drunen. De raadszaal kan in deze uitwerking opgenomen worden in de Voorste Venne. Een eerste kostenraming laat zien dat de uitbouw van het gemeentekantoor in Vlijmen, inclusief de herinrichting, meer dan 6 miljoen euro vergt.

Komende jaren geen samenvoeging backoffices
Het college heeft zich beraden over de consequenties van een dergelijk herhuisvestingbudget voor de uitvoering van de plannen als vastgelegd in besturingscyclus van voorjaarsnota en begroting. Vooruitlopend op de komende voorjaarsnota heeft het besloten geen nadere uitvoering te geven aan de samenvoeging van de gemeentekantoren. De te maken kosten acht het college niet verantwoord gezien overige uitwerking van het raadsprogramma.

Al het werk is niet voor niets geweest. De huidige voordelen en nadelen van de huidige huisvesting zijn uitstekend in beeld gebracht. Verbeteringen zijn voor de komende jaren zeker wel mogelijk. Niet in de laatste plaats kan het komend jaar de aanzienlijke verbetering van de digitalisering van de informatie uitgevoerd worden, zonder de belasting van verbouwingen.

Des te eerder kan het virtuele verbinden van de gemeentekantoren feitelijk werkelijkheid worden. Dat zal de effectiviteit en de efficiëntie van het werk van onze medewerkers zeer ten goede komen en daarmee van het college en de raad. Daarvan profiteren onze inwoners. Geplaatst op: 5 maart 2009