Gemeente Laren


Buurtpreventie in Laren

Er zijn momenteel 8 buurtpreventieverenigingen in Laren. De laatste is vorig jaar opgericht in de nieuwe wijk "Het Postiljon". Andere verenigingen zijn al ruim 20 jaar oud. Op dit moment is ruim 20 % van de woningen in Laren aangesloten bij een buurtpreventievereniging.

Buurtpreventieverenigingen hebben als doel het vergroten van de veiligheid en veiligheidsgevoel van bewoners in de buurt. En daarmee een bindende factor in de buurt. Een bijkomend voordeel is dat de sociale binding tussen buurtbewoners wordt vergroot door het gemeenschappelijke belang. Het zorgt ervoor dat men het als zeer prettig ervaart dat een buurtpreventievereniging actief is. Om de sociale cohesie te vergroten organiseren sommige buurtpreventieverenigingen een buurtbarbecue of een buurtborrel. Hierdoor wordt een basis gelegd voor een aangename vorm van sociale controle in de wijk.

Verder organiseren de buurtpreventieverenigingen vergaderingen, lichten hun leden in door het sturen van nieuwsbrieven en reageren op actuele gebeurtenissen in hun buurt.
Ook communiceren ze met politie en gemeente en koppelen vergaarde informatie terug aan hun leden.

De gemeente en de politie staan zeer positief tegenover buurtpreventie en moedigen het initiatief van bewoners dan ook zeker aan. De gemeente stelt een oprichtingssubsidie ter beschikking voor de oprichting van nieuwe buurtpreventieverenigingen. Deze subsidie is bij de gemeente aan te vragen.