Vereniging Milieudefensie


IJburgers fel gekant tegen IJmeerbrug

Amsterdam-IJburg, 4 maart 2009. De bewoners van IJburg zijn fel tegenstander van een brug over het IJmeer. Ook over plannen voor buitendijkse bebouwing bij Almere Pampus wordt negatief gedacht. Deze conclusies werden vanavond in een door Milieudefensie georganiseerd debat vastgelegd in de `Eis van IJburg'.

Ruim vijftig bewoners van IJburg waren bij het debat over het IJmeer in het IJburg College. In het forum zaten Dennis Straat (stadsdeelwethouder Zeeburg), de Amsterdamse Gemeenteraadsleden Hetti Willemse (PvdA) en Laurens Ivens (SP) en Klaas Breunissen (campagneleider Ruimte en Landschap, Milieudefensie). Aan hen werden twee stellingen voorgelegd. Flos Fleischer (directeur Verantwoord Beheer IJsselmeer) betoogde "Bouwen in het IJmeer is een slecht idee, omdat het te duur is en de kernkwaliteiten van het IJ(ssel)meergebied niet respecteert. Xandra Lammers van de werkgroep Stop de IJmeerbrug zette de tweede stelling neer: "De IJmeerverbinding betekent een grove aantasting van het woon- en leefklimaat van de jonge wijk IJburg. De verbinding biedt geen voordelen, slechts nadelen".

Het debat werd afgesloten met de vaststelling van de "Eis van IJburg", waarin gemeentelijke, provinciale en landelijke politici worden opgroepen zich in te zetten voor het behoud van een open IJmeer. Milieudefensie organiseerde in november een debat in Muiden, dat werd afgesloten met een Manifest. In april krijgt de campagne een vervolg in Waterland, in mei volgt Almere en op 20 juni vindt de IJmeermanifestatie plaats op en rond Pampus.

Meer informatie
Bijlage volgt nog

Eis van IJburg 259.0 kB