ABVAKABO FNV

Uitspraak Europese Hof van Justitie

Europa leeft niet bij veel werknemers. Ook in ons werk is het moeilijk om Europa onder de aandacht te krijgen. Toch worden steeds meer zaken vanuit "Brussel"geregeld. Kijk alleen maar wat er gebeurd is rond de arbeidstijden.

Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie weer een interessante uitspraak gedaan. In Nederland is het zo geregeld bij wet dat als je langdurig arbeidsongeschikt bent, je over maximaal zes maanden vakantiedagen opbouwt. Ook als je ziekte langer duurt. Nu is er een uitspraak van dat Europese Hof dat zegt dat je geen vakantiedagen van zieke werknemers mag afpakken en werknemers dus twee jaar vakantiedagen mee moeten krijgen als ze na twee jaar ziekte ontslagen worden. Het gaat dan om het wettelijk aantal vakantiedagen en niet om extra dagen die uit de CAO voortvloeien.

Voorlopig reageert de FNV voorzichtig. Dat kan nooit kwaad, want blij worden met een dode mus is ook zo wat. Wat mij betreft gaan we dit echter eens goed uitzoeken, want als je dan toch ontslagen wordt omdat je niet meer kunt werken, is dit toch mooi meegenomen.