Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie

Bijna alleen nog dwangopname bij Amsterdamse crisisdienst

De vrijwillige opname in een psychiatrisch ziekenhuis is vrijwel verdwenen bij de psychiatrische crisisdienst in Amsterdam. Sinds 1992 is het aantal gedwongen opnamen met inbewaringstelling (ibs) in deze stad verdrievoudigd. Deze afname van vrijwillige opnames in de stad ging vergezeld van een uitbreiding van de ambulante behandeling. Anders gezegd: het zijn tegenwoordig vooral de zeer ernstige, vaak gevaarlijke situaties die tot opname leiden. De overige patiënten krijgen een ambulante behandeling.

Dit concludeert de Amsterdamse psychiater Louk van der Post in het maartnummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie. Met een aantal medeauteurs vergeleek hij de crisisopvang in de Amsterdamse psychiatrie in 1983 en in 2004-2005.

Zij onderzochten 460 consulten verricht door de stedelijke crisisdienst in 1983 en 436 consulten in 2004-2005. Vergeleken met 1983 waren er in 2004-2005 meer diensten betrokken bij psychiatrische patiënten in acute situaties in het publieke domein. Het aantal patiënten dat via de politie kwam, verdubbelde.

Sinds 1983 is de capaciteit van alle diensten die zich in Amsterdam met crisisinterventie, spoedeisende psychiatrie en openbare ggz bezighouden flink uitgebreid. Er zijn nu véél meer ggz-professionals betrokken bij het opsporen en onderzoeken van psychiatrische patiënten thuis of in het openbare domein dan in 1983. Het is daarom nu voor een zeer zieke, zorgmijdende patiënt met schizofrenie veel moeilijker dan in 1983 om het contact met de ggz te ontlopen. De auteurs: 'Hoe meer ernstig zieke patiënten we (in de psychiatrie) zien, des te meer gedwongen opnames ...'.

Voor vragen of toelichting over het artikel: Louk van der Post (lvdp@xs4all.nl). Voor meer informatie over de rest van de inhoud van het maartnummer en alle artikelen zie www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

www.tijdstroom.nl
www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl
info@tijdstroom.nl

Drs. Annemieke Kreuning-Schaefer
Bureauredactie
_________________________
De Tijdstroom uitgeverij Tel. 030 2364450
Postbus 775 Fax. 030 2369354 3500 AT UTRECHT
Bezoekadres: Janskerkhof 26 (in de janskerk) www.tijdstroom.nl info@tijdstroom.nl