European Union



Brussel, 5 maart 2009

Het vastgoedbeleid van de Commissie in Brussel

(1) Context

Welke Europese instellingen telt Brussel en hoe groot zijn deze?

Brussel is sinds inwerkingtreding van het Verdrag van Amsterdam (1997) de officiële zetel van de Raad, de Commissie, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's. De hoofdstad van België bekleedt daarmee de tweede plaats op de lijst van "diplomatieke hoofdsteden". De Europese wijk vormt met ongeveer 3,4 miljoen m² kantoorruimte de grootste dienstenzone in de stad, waarvan meer dan de helft door de EU en met de EU verband houdende organisaties is bezet.

De totale oppervlakte van de gebouwen van de Europese instellingen in Brussel bedraagt ongeveer 1,9 miljoen m², waarvan 1 miljoen wordt gebruikt door de Europese Commissie en haar uitvoerende agentschappen. Deze 1 miljoen m² omvat circa 919.000 m² echte kantoorruimte, verdeeld over 55 gebouwen . De overige oppervlakte betreft conferentiecentra, gebouwen voor logistieke voorzieningen, drie crèches en twee gebouwen voor naschoolse opvang.

Hoeveel bedragen de jaarlijkse vastgoeduitgaven van de Europese Commissie in Brussel?

In 2008 beliepen de vastgoeduitgaven van de Commissie 206,9 miljoen euro. Dit bedrag omvat zowel de uitgaven voor huur (77,4 miljoen euro) als die voor eigendommen (129,5 miljoen euro).

Wat zijn de vastgoedbehoeften van de Europese Commissie in de komende jaren?

De Europese Commissie heeft in de zomer van 2008 bekendgemaakt dat zij voor 2008-2009 17.800 m² extra kantoorruimte in de Europese wijk zoekt. Zo moet worden voorzien in de laatste behoeften in verband met de toename van het personeel als gevolg van de recente uitbreidingen.

Bij het vaststellen van de behoeften voor 2013 (70.000 m²) en 2014 (100.000 m²) is rekening gehouden met het verstrijken van bepaalde overeenkomsten en de herstructurering van de kantoorruimte (verhuizingen, renovatie- of bouwwerkzaamheden, enz.).

Wie beheert het vastgoedbeleid van de Europese Commissie in Brussel?

Het directoraat-generaal Personeelszaken en algemeen beheer bepaalt het vastgoedbeleid en ziet toe op de tenuitvoerlegging ervan; de uitvoering van dit beleid is voor de locatie Brussel gedelegeerd aan het Bureau voor infrastructuur en logistiek Brussel (OIB), en voor de locatie Luxemburg aan het Bureau voor infrastructuur en logistiek Luxemburg (OIL). DG Personeelszaken en algemeen beheer en beide administratieve bureaus vallen onder de bevoegdheid van de commissaris voor Algemeen beheer. De bureaus zijn met name bevoegd voor de aankoop en de huur van gebouwen en het operationele onderhoud (technisch onderhoud, inrichting, verhuizing, schoonmaak en afvalbeheer ). Ten slotte geeft een speciaal adviseur, de heer Richard Boomer, de commissaris voor Algemeen beheer adviezen over het vastgoedbeleid en de langetermijnvisie.

(2) Sleutelbegrippen in het vastgoedbeleid van de Commissie

Wat zijn de basisbeginselen van het vastgoedbeleid van de Commissie in Brussel?

De Commissie heeft in een mededeling van september 2007^ de basisbeginselen van haar vastgoedbeleid nog eens uiteengezet. Zij heeft met name aangegeven vast te willen houden aan een sterke symbolische aanwezigheid in de Europese wijk. Daarbij kunnen bepaalde diensten wel worden gedecentraliseerd naar locaties buiten het historische hart, door een kern van 100.000 tot 250.00 m², of maximaal drie kernen van ten minste 100.000 m² elk te ontwikkelen.

Welke strategie volgt de Commissie voor de keuze van nieuwe locaties in Brussel?

De belangrijkste criteria zijn goede verbindingen met het openbaar vervoer, hoge architectonische en technische kwaliteit van de gebouwen, goede integratie in de stedelijke omgeving, de aanwezigheid van winkels en vanzelfsprekend een goede prijs-kwaliteitverhouding. De Commissie wil bovendien nieuwe gebouwen verwerven die groot genoeg zijn om haar diensten te kunnen hergroeperen in grotere gebouwen die beter aansluiten bij de behoeften. Momenteel is een groot aantal diensten verspreid over meerdere gebouwen.

Het verminderen van de koolstofvoetafdruk van de Commissie is een horizontale doelstelling. Er wordt gestreefd naar beheersing van de CO²-uitstoot van de gebouwen, optimale bereikbaarheid per openbaar vervoer en meer synergie bij het vastgoedbeheer.

(3) De Europese Commissie in de Europese wijk te Brussel

Waarom heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vorig voorjaar een ontwerpwedstrijd voor de Europese wijk georganiseerd?

Deze ontwerpwedstrijd maakt deel uit van het masterplan dat de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in april 2008 heeft opgesteld. Het is de bedoeling de Europese wijk tot een echt gemengde wijk te maken, met daarin een Europese en internationale economische kern, een gediversifieerde woonkern en een cultureel-recreatieve kern. De ontwerpwedstrijd heeft betrekking op het gebied rondom de Wetstraat, tussen de metrostations Maalbeek en Kunst-Wet.

De deelnemers moeten een nieuwe stedenbouwkundige opzet bedenken voor de wijk. Hiertoe moeten functies en volumes worden vastgesteld, evenals de openbare ruimtes en structurerende elementen zoals straten en kruispunten. De winnaar van de wedstrijd, die op 5 maart 2009 wordt bekendgemaakt, zal opdracht krijgen het voorgestelde ontwerp uit te werken en de kosten van het project te berekenen. Pas hierna worden architectuurwedstrijden voor specifieke huizenblokken of gebouwen gehouden.

Welke rol speelt de Europese Commissie bij deze ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van de Europese wijk?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de ontwerpwedstrijd georganiseerd in nauwe samenwerking met de Europese Commissie en de stad Brussel. Het Gewest treedt als opdrachtgever op en en organiseert de wedstrijd, neemt beslissingen op basis van de standpunten van een adviescomité, houdt toezicht op het project en zorgt ervoor dat dit volledig wordt uitgevoerd.

De betrokkenheid van de Europese Commissie is beperkt tot het aanwijzen van twee vertegenwoordigers die naast vertegenwoordigers van de stad Brussel en internationale deskundigen zitting hebben in het adviescomité; verder neemt zij de reiskosten van deze internationale deskundigen voor haar rekening. De Europese Commissie is de enige Europese instelling die in het kader van deze wedstrijd gebouwen wil renoveren - momenteel bezet zij een oppervlakte van 170.000 m² in het betrokken gebied. De Commissie wil met haar vastgoedbeleid de impuls van het masterplan en de ontwerpwedstrijd volop ondersteunen. De Europese wijk moet als hoofdstad van Europa een krachtige, positieve symboolwaarde ontlenen aan mooie, efficiënte gebouwen die goed zijn geïntegreerd in hun onmiddellijke omgeving, te midden van leefruimtes als woningen, winkels of groenvoorzieningen. De Commissie wil dan ook architectuurwedstrijden houden om haar gebouwen en het imago van Europa te verbeteren.

Wat wil de Europese Commissie met deze ontwerpwedstrijd bereiken?

Momenteel bezet de Europese Commissie 170.000 m² in het gebied waarop de wedstrijd betrekking heeft . Op voorstel van de Brusselse autoriteiten wil zij deze oppervlakte uitbreiden tot in totaal 400.000 m². De betreffende 230.000 m² voorzien niet in nieuwe behoeften van de Commissie; het gaat vooral om kantoorruimtes die thans verspreid zijn over de Europese wijk en die zullen worden verlaten. Het totaal van 400.000 m² moet ook een conferentiecentrum en, indien mogelijk, sociale voorzieningen omvatten.

Over het geheel genomen is de herstructurering dus een nuloperatie: het gaat erom dat diensten hun behuizing buiten de zone van de ontwerpwedstrijd verruilen voor gebouwen daarbinnen. Door de diensten bijeen te brengen in grotere en efficiëntere gebouwen kunnen schaalvoordelen worden behaald, kantoren, winkels en woningen echt te combineren (zoals bij de Madoutoren al het geval is) en de totale milieuvoetafdruk van de Commissie te beperken.

(4) De Europese Commissie buiten de Europese wijk te Brussel

Op welke locaties buiten de Europese wijk is de Commissie gevestigd?

Tot nog toe is de Europese Commissie de enige Europese instelling die een aantal van haar diensten heeft gedecentraliseerd naar andere wijken, zoals Beaulieu of de Genèvestraat in Evere. Van de 919.000 m² kantoorruimte die de Commissie in Brussel bezet, bevindt 124.000 m² zich buiten de Europese wijk. Zo zijn de diensten van de directoraten-generaal ENV, ECOFIN en INFSO gevestigd aan de Beaulieulaan, en zijn er diensten van DGT en het OIB ondergebracht te Evere (Genèvestraat/Da Vinci).

Waarom decentraliseren?

Sinds 2003 wordt een decentralisatiebeleid gevoerd, aangezien het concentreren van gebouwen van de EU-instellingen in de Europese wijk de prijzen opdrijft, doordat de vraag naar vastgoed in deze zone groeit en de beschikbare kantoorruimte er afneemt. De Europese wijk blijft een van de duurste wijken van de hoofdstad: in 2008 beliep de hoogste huurprijs 275 euro per m², terwijl de gemiddelde jaarlijkse huur 196 euro per m² bedroeg.

Is de Commissie van plan nieuwe locaties buiten de Europese wijk te betrekken? Zo ja, welke?

Ja, volgens de mededeling over het vastgoedbeleid van het najaar 2007 wil de Commissie sterk aanwezig blijven in de Europese wijk, en daarnaast bij voorkeur nog één locatie, of ten hoogste drie locaties, buiten deze wijk ontwikkelen.

Met het oog hierop heeft de Europese Commissie in juni 2008 een verzoek om inlichtingen over beschikbare gebouwen gepubliceerd. Voor 2014 wordt een totale oppervlakte van 100.000 m² gezocht. Tegen 2014 is een oppervlakte van 100.000 m² nodig om de gebouwen aan de Wetstraat te kunnen verlaten en te beginnen met de bouw- en/of renovatiewerkzaamheden in het kader van de ontwerp- en architectuurwedstrijden. Momenteel bestudeert de Commissie de negen dossiers die zij naar aanleiding van dit verzoek om inlichtingen heeft ontvangen. In de loop van het jaar zal de Commissie een besluit nemen op basis van een analyse van tal van criteria, zoals bereikbaarheid, nabijheid van de Europese wijk, het ontwikkelingspotentieel van de locatie, enz.

IP/08/552

http://ec.europa.eu/commission_barroso/kallas/work/buildings/quarter_e n.htm

---

De lijst van de gebouwen kan worden geraadpleegd op: http://ec.europa.eu/oib/building_fr.cfm

Waaronder pachtovereenkomsten, vruchtgebruikcontracten en huurovereenkomsten.

Koop met uitstel van betaling en erfpacht met koopoptie.

Het OIB is eveneens belast met het beheer van de sociale infrastructuur, reproductie en post.

Zie: http://ec.europa.eu/oib/building_policy_en.htm

Dat wil zeggen de bestemming van de ruimtes: bureaus, winkels, huisvesting, enz.

Het Berlaymontgebouw (240.000 m²) is niet meegeteld.