Gezinnen hebben meer aan concreet beleid dan fancy conferentie GroenLinks

5 maart 2009

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent ergert zich aan het programma van de conferentie Werkende Gezinnen, dat het kabinet maandag organiseert. Van Gent: "De conferentie van 9 maart aanstaande was zo ongeveer het enige nieuwe beleid in de Gezinsnota van minister Rouvoet. Dat was al beschamend mager. En nu wordt het ook nog één grote fancy conferentie; een bewindsliedenprofileringshow."

Maar liefst vier bewindslieden draven er op om zichzelf en het kabinetsbeleid te promoten. Van Gent: "Ze zijn meer met zichzelf bezig dan met concreet beleid. Het is typisch een gevalletje: het kost een paar centen, maar dan heb je nog niks."

Van Gent deelt de analyse van minister Rouvoet dat er een cultuuromslag nodig is. Maar een cultuuromslag bewerkstellig je niet door vier kabinetsleden te laten praten over zichzelf en hun beleid. Het kabinet moet werkgevers en werknemers op alle mogelijke manieren stimuleren en faciliteren om goede oplossingen mogelijk te maken. Daarnaast kan de overheid aan een cultuuromslag bijdragen door een norm te stellen. Bijvoorbeeld door het vaderverlof uit te breiden van de twee huidige schamele dagen naar twee weken.

Vragen van het lid van Gent aan de minister voor Jeugd en Gezin, de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Conferentie Werkende Gezinnen (ingezonden 5 maart 2009)


1. Klopt het dat u vindt dat er een cultuuromslag nodig is zodat werknemers werk en zorg beter op elkaar kunnen afstemmen (oa www.nu.nl, 5 maart 2009)?


2. Zo ja, bent u met mij van mening dat de overheid veel meer dan zij nu doet, kan doen om bij te dragen aan die cultuuromslag, bijvoorbeeld door de norm te stellen dat vaders recht hebben op twee weken vrij na de geboorte van een kind, bijvoorbeeld door mantelzorgers te ondersteunen middels een zorgverlofkorting, bijvoorbeeld door werknemers het recht op thuiswerken te geven?


3. Deelt u de opvatting dat een cultuuromslag niet topdown kan worden afgedwongen?


4. Waarom is er voor gekozen om tijdens de conferentie Werkende Gezinnen maar liefst vier bewindslieden aan het woord te laten?


5. Wat zijn de beoogde resultaten van de conferentie en hoeveel geld heeft het gekost?