Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 maart 2009

Vragen van de leden Heijnen (PvdA) en Haersma Buma (CDA) aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over identiteitsfraude en de gevolgen ervan (aanvullend op de vragen van 27 oktober 2008)


1. Herinnert u zich de vragen en antwoorden over het rapport van de ombudsman inzake een slachtoffer van identiteitsfraude, verder de heer K, van oktober vorig jaar?


2. Heeft u kennis genomen van de uitslag van het kort geding van de heer K. tegen de staat van 2 maart 2009 en van de uitzending van het tv-programma EénVandaag van maandag 2 maart jl.?


3. Hoe beoordeelt u deze uitslag en de verdediging van de staat door de landsadvocaat tegen de achtergrond van het rapport van de Ombudsman dd. 21 oktober 2009 waarin de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de identiteitsfraude nadrukkelijk bij de staat worden gelegd?


4. Bent u daadwerkelijk van mening dat burgers met klachten over identiteitsfraude en de gevolgen daarvan zich bij afzonderlijke politie- en justitiediensten moeten melden en de staat daarin geen verantwoordelijkheid heeft?


5. Wat zijn de conclusies die u heeft verbonden aan het onderzoek naar de incidenten zoals aangekondigd in uw antwoorden op onze vragen van 27 oktober j.l.?


6. Bent u bereid op de korts mogelijke termijn zich te verdiepen in de zaak van de heer K. en er zorg voor te dragen dat de verantwoordelijke overheidsinstanties uitvoering geven aan de aanbevelingen van de Ombudsman?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl