Ingezonden persbericht


FNP- ACHTKARSPELEN

Fragehealoere 5 maart 2009

Sawol de fraksjes fan VVD en de PvdA ha fragen steld yn ferbân mei it sa mooglik slúten fan it polysje buro te Bûtenpost. As FNP wolle wy dêr noch in inkelde fraach oan taheakje.


- Wannear hat binnen it Regionaal College fan polysje Fryslân om in saneamd 'multifunksjoneel polysjekompleks' fan 24 miljoen euro op in noch oan te lizzen eilân oan it Noarderein te Drachten de beslútfoarming plakfûn?
- Wie op dat stuit al dan net bekend dat der grutte strukturele tekoarten binne by polysje Fryslân troch foaral oerskriedings by de bou fan ferskate polysjeburo's de ôfrûne jierren?
- Sa nee hoe falt dat te ferklearjen?

- Sa ja wie doe dan ek net te foarsjen dat wer slúting fan polysjeburo's yn Fryslân faaks it gefolch wêze sil?
- Kin de foarsitter fan kolleezje en de ried him foarstelle dat de man/frou yn de strjitte sa njonkelytsen de búk fol hat fan it oanienwei bouwen en wer slúten fan polysjeburo's en it dêrmei smiten mei mienskipsjild?

Marten van der Veen

---- --
CDA-Achtkarspelen
vragen-halfuurtje gemeenteraadsvergadering
donderdag 5 maart 2009

Vragen van de CDA- fractie aan het College van B&W

Betreft: economische ontwikkelingen

Geacht College.

De wereldwijde economische crisis zal ook voor onze gemeente ongetwijfeld gevolgen hebben voor werkgelegenheid en het aantal mensen in de bijstand. Toch zijn de berichten over de situatie in Fryslân niet allemaal slecht, zo valt te lezen dat de werkgelegenheid in Fryslân volgens het Provinciaal Werkgelegenheidsregister in 2008 nog fors is toegenomen, ruim 6000 banen erbij tot een totaal van 231.000 banen.


1) Hoe luiden de cijfers over de eerste twee maanden van dit jaar betreffende het aantal werklozen en het aantal mensen in de bijstand in onze gemeente?


2) De wethouder van Economische Zaken van Achtkarspelen haalt sinds eind vorig jaar de banden aan met het bedrijfsleven door wekelijks een bedrijfsbezoek af te leggen samen met de bedrijfscontactfunctionaris. Welke indruk heeft het college over hoe het ervoor staat in belangrijke sectoren in onze gemeente, zoals de bouw- en de transportsector?

Namens de CDA fractie
S. Miedema

---- --
CDA-Achtkarspelen
vragen-halfuurtje gemeenteraadsvergadering
donderdag 5 maart 2009

Vragen van de CDA- fractie aan het College van B&W

Betreft: huisvesting voor asielzoekers

Geacht College.

In het Friesch Dagblad van 16 februari j.l. stond te lezen dat o.a. Achtkarspelen sterk achterblijft bij het verzorgen van huisvesting voor asielzoekers. Het is de bedoeling dat dit jaar alle pardonners in Nederland een woning hebben. Achtkarspelen zou voor 48 asielzoekers een woning moeten leveren, dat is nog maar voor 3 gelukt. Ed Nijpels van de Taskforce Huisvesting Statushouders zegt in dat artikel dat iedere gemeente gehouden wordt aan haar doelstellingen.


1) Hoe komt het dat Achtkarspelen tot nu toe zo weinig huizen verzorgd heeft voor statushouders?
2) Wat gaat de gemeente doen om de doelstelling betreffende de huisvesting van asielzoekers wel te bereiken?

Namens de CDA fractie
S. Miedema

---- --
CDA-Achtkarspelen
vragen-halfuurtje gemeenteraadsvergadering
donderdag 5 maart 2009

Vragen van de CDA- fractie aan het College van B&W

Betreft: Sluiting politiepost Buitenpost

Geacht College.

Enige tijd gelden kwam naar buiten dat bij de uitvoering van de verbouw- en nieuwbouwplannen van politiekantoren in Fryslân hebben geleid tot exorbitante budget overschrijdingen.

Als mogelijke maatregel ,om dan nu tot een sluitende begroting te komen, zijn er voorstellen uitgelekt om oa. het politiekantoor in Buitenpost te sluiten.

Het heeft (oi terecht ) geleidt tot kritische opmerkingen van burgemeester Bilker van Kollumerland.

Over deze sluitingsdreiging hebben veel burgers ons benaderd . Er blijkt een onzekerheid en ongerustheid uit.

Wij hebben de verschillende reacties samengevat in een vijftal vragen:


- Wat zullen de gevolgen zijn voor de veiligheid hier in de westflank van de Fryske wâlden ?
- Zijn de aanrijtijden bij calamiteiten nú in beeld en hoe zullen deze zich ontwikkelen bij sluiting ?
- Samen zijn er in de gemeente Kollumerland en Achtkarspelen ruim 42.000 inwoners. Waar zullen zij een aangifte moeten doen ?
- Blijft de organisatiestruktuur met dorpsagenten behouden ? En tenslotte:

- Welke maatregelen stelt het gemeentebestuur voor om deze post in Buitenpost te behouden ?

Namens de CDA fractie
M.Claus

---- --
CDA-Achtkarspelen
vragen-halfuurtje gemeenteraadsvergadering
donderdag 5 maart 2009

Vragen van de CDA- fractie aan het College van B&W

Betreft: Rapport Haskoning - Kootstertille

Geacht College.

Als raadsleden worden we bestookt met vragen en berichten over het rapport Haskoning over de verkeerssituatie en ontsluiting van Kootstertille. Er is een concept rapport in de omloop,
Verwarring alom, grote vraagtekens bij de communicatie en de berichtgevingen Er is behoefte aan duidelijkheid !

Wanneer krijgen wij het rapport ??

Namens de CDA fractie
M.Claus

---- --
FNP- ACHTKARSPELEN

Fragehealoere 5 maart 2009

Der wurdt yn Bûtenpost wakker grúte dat de Sinees - of better sein - de âlde Roskam sloopt wurde sil en dat op dat plak apparteminten boud wurde sille. Der binne guon, dy't harren dêr soargen oer meitsje, sa fan De Roskam fuort, dat kin dochs net? Der is al safolle ferdwûn en dan De Roskam ek nochris?

Om dúdlikheid te krijen om as it heal kin earderneamde soargen fan tafel te krijen ha wy de folgjende fragen:


1. Is it jim as kolleezje bekend at der yndied plannen besteane om De Roskam te Bûtenpost te slopen en op it plak dêre apparteminten te bouwen?
2. Sa ja ha jim ek it foarnimmen om dêroan meiwurking te ferlienen troch middel fan it ôfjaan fan in sloopfergunning?
3. Sa ja binne jim ek mei ús fan betinken dat De Roskam in histoaryske betsjutting hat foar foaral Bûtenpost en heucht it jim dat yn 1995 30.000 gûne oan provinsjale subsydzje takend is foar renovaasje fan it dak,sjoen it byldbepalend karakter fan it pand?
4. Binne jim as kolleezje ek net mei ús fan betinken dat De Roskam feitliken om mear as ien reden net sloopt wurde moat?

nammens FNP - fraksje

Marten van der Veen

---- --
Partij van de Arbeid

Vraag voor raadsvergadering d.d. 5 maart '09.

Onderwerp: Sluiting Politiebureau Buitenpost

Vragensteller: J. Kronenburg

In diverse media konden we lezen dat het Politiebureau in Buitenpost mogelijk, i.v.m. bezuinigingen, moet sluiten. In een artikel in diverse media gaf de burgemeester van Kollumerland ca (dhr.. Bilker) al duidelijk aan wat de consequenties van een dergelijk dwaas besluit zijn. In het korpsblad van de Politie Friesland gaf Mw Berndsen (korpschef politie Friesland) ook al aan dat sluiting van Buitenpost een van de mogelijkheden is. Uit diverse publicaties blijkt eveneens dat voornamelijk de ongebreidelde bouw van allerlei accommodaties tot grote overschrijdingen en dus tekorten hebben geleid. Hier is gesmeten met gemeenschapsgeld en geconstateerd kan worden dat het toezicht schromelijk tekort heeft geschoten. Nu zelfs de hoogste politiebaas publiekelijk aangeeft dat Buitenpost kan sluiten betekent dit in onze optiek dat in feite de beslissing al is gevallen. Er zal straks ongetwijfeld een schitterend rapport komen waarin zal staan dat ondanks de sluiting de dienstverlening op peil blijft. In de praktijk zal blijken dat dat onzin is, tenzij Buitenpost op de een of andere manier als servicepunt en uitvalsbasis blijft bestaan. De opheffing en beëindiging van de activiteiten in Buitenpost is voor de PvdA onacceptabel. Wij hebben de volgende vragen:


1. Is het college met ons van mening dat alles in het werk moet worden gesteld om Buitenpost als servicepunt en uitvalsbasis moet worden behouden? en
2. Dat als het gebouw wordt afgestoten en er een andere bestemming moet worden gevonden het college de politietop duidelijk maakt dat het de gemeenteraad is die over een eventuele bestemmingswijziging beslist en zeker niet de politie Friesland.
3. Zijn er in het overleg met de politie al alternatieven aangedragen en zo ja wat zijn die alternatieven?

---- --
Vraag voor het vragenhalfuur

Onderwerp: Politiebureau Buitenpost

In de media lezen wij dat het politiebureau in Buitenpost op de nominatie staat om te worden gesloten.

Hierover heeft de VVD Achtkarspelen de volgende vragen:


1. Is deze dreigende ontwikkeling door de portefeuillehouder met de politie van Groningen overlegt?

Is het college het dan met ons eens dat:


2. de aanwezigheid van een politiebureau onontbeerlijk is voor onze gemeente?


3. de werkgelegenheid die wegvloeit naar elders ongewenst is voor Buitenpost?


4. de aanrijtijden vanuit Leek, Zuidhorn, Burgum en Dokkum voor grote delen van NO-Fryslân door sluiting van Buitenpost onacceptabel lang zullen worden? (Voor bijvoorbeeld Kollumerpomp, Warfstermolen e.d.(zie uitlatingen hierover van burgemeester Bilker van Kollumerland).

2. Buitenpost qua ligging in NO-Fryslân zorgt voor betere spreiding van bureaus tussen Zuidhorn, Leek, Dokkum, Leeuwarden en Drachten?

3. het daarom voor politie Fryslân veel meer voor de hand ligt om eventueel het bureau van Burgum af te stoten? Immers, vanwege de komst van de Centrale As, zal die locatie beter verkoopbaar blijken, meer opleveren en het gebied ligt dan verdeeld tussen de bureaus Buitenpost, Dokkum, Leeuwarden en Drachten.

4. de plannen van een multifunctioneel centrum bij Drachten á E24 miljoen nog maar even in de ijskast moet, zolang deze problematiek niet helder en besloten is?

Voor de goede orde, wij zijn niet tegen een dergelijk politie-MFC, maar de ontwerpen van architect Renzo Pavanello van BCT architecten op de site van Politie Friesland getuigen niet van gematigde bestedingen of bezuinigingsdrift. Hiervan mag, kan en moet ons politiebureau niet de dupe worden!!!

-----------------------

---- --