GroenLinks

Parlement moet samenleving horen over anti-crisisplannen

5 maart 2009

GroenLinks stelt voor dat de Tweede Kamer in een serie hoorzittingen de samenleving aan het woord laat over de aanpak van de crisis. Het parlement dient alle belangrijke maatschappelijke actoren, die met concrete voorstellen zijn gekomen, de kans te geven deze in het parlement toe te lichten. Nu kabinet en coalitie achter gesloten deuren vergaderen is het aan het parlement om de creatieve maatschappelijke suggesties aan te horen, te vergelijken en kritisch te toetsen.

Tal van maatschappelijke organisaties hebben de afgelopen weken hele concrete maatregelen voorgesteld. Vaak in een pakket met onderbouwing en begroting. Soms ook met de bereidheid om in ruil voor toezeggingen zelf financieel flink over de brug te komen. Dit soort voorstellen zijn onder meer gedaan door sociale partners, milieuorganisaties, branche organisaties, jongeren en ouderen organisaties, pensioenfondsen en gemeenten.

GroenLinks wil dat de Vaste Kamercommissies van de Kamer de handen ineen slaan om gezamenlijk een serie hoorzittingen te beleggen. Laat de schotten tussen de verschillende beleidsterreinen en departementen even voor wat ze zijn. Geef in een aantal dagen zoveel mogelijk relevante maatschappelijke actoren het woord. Niet alleen wordt daarmee recht gedaan aan het denkwerk vanuit de samenleving, maar wordt het parlement gevoed met informatie die straks de behandeling van de lang verwachte maatregelen vanuit het kabinet ten goede zal komen.

GroenLinks vraagt aan het Presidium van de Tweede Kamer, om in overleg te treden met de Vaste Kamercommissies, teneinde deze serie hoorzittingen mogelijk te maken.

Femke van Halsema
Ineke van Gent