Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ROTTERDAM BIEDT MET VASTE MAANDELIJKSE BIJDRAGE STRUCTURELE FINANCIËLE ONDERSTEUNING AAN NIERPATIËNTEN

Rotterdam, 5 maart 2009 - De Nierstichting juicht de beslissing van de gemeente Rotterdam toe om vanaf 1 januari 2009 patiënten met een chronische nierziekte een vast bedrag aan bijzondere bijstand te verlenen. Dat betekent dat deze nierpatiënten via een eenvoudige procedure aanspraak kunnen maken op een vast bedrag per maand van 85 euro. Hiermee is Rotterdam, na Utrecht, Tilburg en Amsterdam, de vierde grote stad in Nederland die nierpatiënten zo'n regeling biedt. De Nierstichting blijft zich inzetten om te bereiken dat uiteindelijk alle chronische nierpatiënten aanspraak kunnen maken op een vaste maandelijkse bijdrage - in welke gemeente zij ook wonen - vanwege de vele extra kosten die hun ziekte met zich meebrengt.

Al geruime tijd benadert de Nierstichting gemeenten met het verzoek om op basis van de Wet werk en bijstand een vast bedrag aan bijzondere bijstand te bieden aan nierpatiënten. Utrecht en Amsterdam introduceerden al in 2005 een categorale regeling voor chronisch zieken. Mede als gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning - die in 2007 van kracht werd en de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten verving - zijn grote verschillen tussen gemeenten ontstaan in de behandeling van aanvragen voor bijzondere bijstand door nierpatiënten. Dit was mogelijk omdat gemeenten onder de WMO zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van deze wet. Deze onaanvaardbare verschillen waren voor de Nierstichting aanleiding om gemeenten en de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aboutaleb, wederom te benaderen en aan te dringen op het voeren van een evenwichtig en rechtvaardig sociaal beleid. De staatssecretaris gaf gemeenten in overweging het beleid met een genormeerde en vaste vergoeding, zoals bepleit door de Nierstichting, in ieder geval serieus te overwegen.

Rechtsongelijkheid

"De Nierstichting heeft in de afgelopen jaren een intensieve lobby gevoerd voor de totstandkoming van een categorale regeling Bijzondere Bijstand voor nierpatiënten. Nog altijd verschillen de uitkeringen per gemeente sterk van elkaar. Dit resulteert in rechtsongelijkheid en onzekerheid van nierpatiënten die door hun ziekte dikwijls worden geconfronteerd met grote financiële problemen", legt Hans Akveld, adviseur Sociaal Beleid van de Nierstichting, uit. "Vandaar dat wij erg blij zijn dat ook de gemeente Rotterdam heeft besloten een vaste vergoeding per maand uit te keren aan nierpatiënten. We hopen dat ook andere gemeenten dit voorbeeld snel volgen en dat het uiteindelijk voor de maandelijkse vaste bijdrage niet uitmaakt of een patiënt in Rotterdam of in Amstelveen woont."

Over de Nierstichting

De Nierstichting zet zich in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. Zo zet zij alles op alles om te bereiken dat nierfunctieverlies eerder wordt opgespoord en behandeld. Ook financiert de Nierstichting wetenschappelijk onderzoek om meer te weten komen over het ontstaan en de behandeling van nierziekten. Kennis die ons in staat stelt betere en innovatieve behandelmethoden te ontwikkelen en zo de kwaliteit van leven en overlevingskansen van nierpatiënten te verbeteren. Bovendien blijven we werken aan mogelijkheden om de wachttijd voor een donornier te verkorten. Ook biedt de Nierstichting financiële en sociale ondersteuning aan nierpatiënten. En geven we patiënten nieuwe mogelijkheden om de regie te houden over hun ziekte en de behandeling. Zo geeft de Nierstichting toekomst!

Voor meer informatie kunt u de website van de Nierstichting raadplegen: www.nierstichting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (