Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over de slachting van kieviten in Frankrijk

05 maart 2009 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen waarin de minister meldt dat Frankrijk buiten het broedseizoen op de kievit mag jagen. De Vogelrichtlijn en African-Eurasian Waterbird Agreement staan dit toe.

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u mijn antwoord op vragen van het lid Jacobi (PvdA) over de slachting van kieviten in Frankrijk.

1
Bent u op de hoogte van het filmpje dat door de Duitse organisatie "Komitee gegen den Vogelmord" op internet is gezet?1
Ja.

2
Kent u de artikelen "ontzetting over slachting kieviten in Frankrijk" en "Boycot landen om kievitmoord"?2
Ja.

3 en 5
Bent u het met de uitspraken in bovengenoemd artikel van de heer Thom de Groot eens dat het niet aangaat dat wij hier in Nederland de kievit met grote zorg behandelen maar dat ze elders in Europa op grote schaal uitgemoord worden? Hoe kan het in uw optiek mogelijk zijn dat onder de huidige Vogel- en Habitatrichtlijn, die immers toch juist vogels dient te beschermen, wel dergelijke praktijken als in Frankrijk met de kieviten plaats kunnen vinden?
De bewoordingen van de heer De Groot zouden niet de mijne zijn. Kieviten genieten bescherming op grond van de Vogelrichtlijn en internationale verdragen, zoals de African-Eurasian Waterbird Agreement (AEWA). Die bescherming is met name van belang tijdens het broedseizoen. Ook in Frankrijk is de kievit in die periode beschermd. Dat neemt niet weg dat de Vogelrichtlijn jacht op de kievit in bepaalde lidstaten, waaronder Frankrijk, toestaat.3 Er overwinteren in Frankrijk jaarlijks 2,5 tot 3 miljoen kieviten.4 Daarvan wordt naar schatting 10% geschoten. De jacht is in Frankrijk aan regels gebonden. Zo is de jacht begin januari van dit jaar gesloten geweest vanwege het strenge winterweer. In Frankrijk eindigt het jachtseizoen voor de kievit op 31 januari.

4
Bent u bereid uw Europese collega's afkomstig uit landen waar op deze manier met kieviten omgegaan wordt, aan te spreken op, deze praktijken? De Europese populatie van de kievit is nog steeds omvangrijk en bedraagt tussen de 5,1 en 8,4 miljoen vogels, ondanks het feit dat sinds de jaren 80 van de vorige eeuw sprake is van een gestage achteruitgang5. Het AEWA-actieplan schrijft voor dat vanwege deze gestage achteruitgang het aan de natuur ontrekken van kieviten moet worden gereguleerd. Dat geldt voor de jacht, voor het rapen van eieren en alle andere vormen van gebruik. Het doel van dergelijke maatregelen is om de soort in een gunstige staat van instandhouding te behouden of de gunstige staat van instandhouding te herstellen. Benutting kan en mag, maar wel binnen de grenzen van duurzaam gebruik. Het AEWA-secretariaat heeft geen concrete aanwijzingen dat jacht of andere vormen van duurzaam gebruik de achteruitgang van de kievitenpopulatie versnellen. Als die concrete aanwijzingen er wel zijn, is ingrijpen nodig. Het spreekt vanzelf dat ik mijn Europese collega's en de Europese Commissie daarop dan zal aanspreken.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1 Trapping of Lapwings in France - Fang von Kiebitzen in Frankreich - CABS: http://www.youtube.com/watch?v=tJZ40T5Xdmo

2 Leeuwarder Courant, 5 februari 2009