Groen!

Gebruik Distrigasgeld voor Duurzaam Lokaal Energiebeleid

Datum
05/03/2009

Auteur
Tinne Van der Straeten voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Klimaat en energie

De gemeenten hebben besloten om al hun Distrigas-aandelen te verkopen aan ENI ter waarde van 1,5 miljard euro. Voor een stad als Gent betekent dit 22 miljoen euro, voor Antwerpen 58 miljoen euro, voor een gemeente als Beerse 3 miljoen euro. Groen! vraagt de gemeenten dit geld te gebruiken om de broodnodige investeringen te doen op lokaal energievlak.

"Wij stellen bijvoorbeeld voor dat de gemeenten hun gigantische gebouwenpatrimonium CO2-arm en energiezuinig maken. Een dergelijke investering levert een driedubbel dividend op: nieuwe jobs, een lagere energiefactuur en een meerwaarde voor het milieu," aldus Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid voor Groen!.

Groen! juicht de beslissing van de gemeenten toe omdat het niet de taak is van gemeenten om te participeren in een commercieel bedrijf dat gas koopt en verkoopt. De gemeenten verkopen immers ook geen benzine, brood of kleding. Bovendien was de participatie een commercieel risico, wat als Distrigas marktaandeel zou verliezen bijvoorbeeld. Het verlies aan Dexiadividenden bijvoorbeeld geeft aan welke risico's verbonden zijn aan commerciële participaties.

De gemeentes kunnen vandaag verstandige investeringen doen met het vrijgekomen Distrigasgeld, zoals maatregelen die het economisch herstel bevorderen en tegelijk het klimaat bevorderen. Groen! wil dat met het geld werk gemaakt wordt van een lokale groene new deal. Bijvoorbeeld het gebouwenpatrimonium isoleren, de energie-armoede structureel aanpakken en slechte woningen ecologisch renoveren.

"Groen! stelt Publigas-voorzitter en Gentse burgemeester Daniël Termont voor om alle stadsgebouwen en openbare verlichting versneld CO2-neutraal te maken. Bovendien kunnen we ook de leefkwaliteit van heel wat slechte woningen in Gent verbeteren. Geen overbodige luxe als je weet dat meer dan 20 000 Gentse woningen van slechte kwaliteit zijn," verklaart Filip Watteeuw, lijsttrekker in Oost-Vlaanderen.

Contact: Tinne Van der Straeten - en Filip Watteeuw, lijsttrekker Oost-Vlaanderen