Gemeente Hoorn

In 2010 zomer/weekendafsluiting Roode Steen

Het college van burgemeester en wethouders gaat de procedures die leiden tot afsluiting van de Roode Steen in gang zetten. Het gaat om een afsluiting voor gemotoriseerd verkeer in de weekenden in de periode van maart t/m oktober, van vrijdag 17.00 uur tot zondag 24.00 uur.
Daartoe besloot de gemeenteraad bij de vaststelling van het Verkeersplan Binnenstad afgelopen december. Het is de bedoeling dat de afsluiting er in het voorjaar van 2010 voor het eerst is.

Afsluiting van de Roode Steen is al lange tijd onderwerp van gesprek. In de Nota Verkeer en Parkeren (2000) stond al een plan voor volledige afsluiting; uitvoering ervan leidde tot bezwaren en uiteindelijk tot een uitspraak van de rechter waarna het besluit is teruggedraaid. In het collegeprogramma 2006-2010 is opgenomen dat er een afsluiting in de zomermaanden en dan alleen in het weekend moet komen. Op 16 december 2008 heeft de gemeenteraad het Verkeersplan voor de binnenstad vastgesteld. Daarbij is besloten tot weekendafsluiting van de Roode Steen in de zomermaanden. B en W gaan dat raadsbesluit nu uitvoeren. Daarvoor gaan zij het benodigde verkeersbesluit nemen, de gemeenteraad verzoeken om het benodigde geld beschikbaar stellen en overleg voeren met de direct belanghebbenden.

Huiskamer
De Roode Steen met zijn gezellige terrassen en uiteenlopende evenementen is de huiskamer van de stad. Om deze vorm van gebruik te versterken is beperking van het gemotoriseerd verkeer onontkoombaar. Op dit moment bestaat al de zogenaamde horeca-afsluiting (ieder weekend op vrijdag- en zaterdag van 22.00 tot 03.00 uur). Deze afsluiting werkt naar volle tevredenheid. In de zomerse weekenden is terrasbezoek populair. Om een betere verblijfskwaliteit te bewerkstelligen zouden motorvoertuigen juist op die momenten van het plein geweerd moeten worden. Aangezien de afsluiting niet permanent geldt en de toegang tot het af te sluiten gebied goed geregeld moet zijn, is gekozen voor dynamische afsluitingen ter hoogte van het West en de Kerkstraat. De afsluiting kan met een pas en op afstand bediend worden. Voor de bewoners en bedrijven van de Roode Steen, het West, de Kerkstraat en het Grote Oost komt er een ontheffingsregeling. Aangezien de aanwezigheid van fietsverkeer op het plein niet overmatig storend of verkeersonveilig is, blijven de bestaande fietsroutes over het plein gehandhaafd. Verkeerstellingen op momenten dat het plein was afgesloten leveren geen probleemsituaties op die om extra maatregelen vragen. De beperkte toename van verkeer kan goed verwerkt worden.

Communicatie
In de loop van maart staan diverse overleggen gepland met direct belanghebbenden, onder wie de horecaondernemers. Zij ontvangen hierover persoonlijk bericht. Daarnaast is in een groot deel van de binnenstad een nieuwsbrief met uitgebreide informatie verspreid. Op woensdag 18 maart geeft de gemeente een toelichting op de plannen tijdens de vergadering van het Overleg Leefbaarheid Binnenstad (wijkcentrum t Hop, 20.00 uur).
Laatste wijziging van deze pagina: 5 maart 2009