Lancering vernieuwde Raad voor Dierenwelzijn vandaag, donderdag 5 maart

05/03/2009 14:19

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn, installeert vandaag, donderdag 5 maart, de Raad voor Dierenwelzijn. De raad krijgt meteen ook een eigen website.

De Raad voor Dierenwelzijn is een overleg- en adviesorgaan bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Het geeft op verzoek van de minister of op eigen initiatief advies over allerhande kwesties in verband met dierenwelzijn. Bijvoorbeeld: het pijnloos castreren van biggen, het blokstaarten van paarden enzovoort.

De Raad is samengesteld uit vertegenwoordigers van dierenrechtenorganisaties, consumentenverenigingen, landbouworganisaties, dierenartsenverenigingen, dierenhandelaars en dierenfokkers. Aan het hoofd van de Raad staan de voorzitter en een bureau met vijf wetenschappers.

De nieuwe voorzitter is professor Dirk Lips, docent aan de K.U. Leuven en de Katholieke Hogeschool Sint-Niklaas. De leden van het bureau zijn de professoren Claire Diederich (FUNDP Namur), Rony Geers (K.U. Leuven), Frank Gasthuys (UGent) en Marie-Claude Huynen (ULG Liège). Zij staan in voor de dagelijkse leiding van de Raad.

De adviezen van de Raad voor Dierenwelzijn komen tot stand in ad hoc werkgroepen. Ook externe deskundigen kunnen hierbij betrokken worden. Er wordt altijd rekening gehouden met de meest recente wetenschappelijke, ethische en maatschappelijke informatie.

Ter gelegenheid van de installatie van de Raad voor Dierenwelzijn wordt de eigen website van de raad voorgesteld: www.health.fgov.be / Dieren en planten / Dierenwelzijn / Raad voor Dierenwelzijn. U vindt er de ledenlijst van de volledige raad, de relevante wetgeving en natuurlijk ook alle adviezen.

Contactpersoon Dienst Dierenwelzijn :

Eric Van Tilburgh (eric.vantilburgh@health.fgov.be)

02/524.74.10

0475/ 63.04.89

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel