FNV


* Filmverslag Straatsburg

5-3-2009

Meer arbeidsongeschikten (35-min) aan de slag

Steeds meer mensen die door UWV voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard (35-minners), werken. Dat aantal neemt elk jaar toe: van 51 procent eind 2006, via 57 procent eind 2007 naar bijna 62 procent eind juni 2008. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Stichting van de Arbeid heeft laten verrichten door Regioplan.

35-minners hebben geen recht op een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Sinds 1 januari 2006 zijn sociale partners zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van deze groep. De Stichting van de Arbeid heeft de afgelopen jaren aanbevolen om voor deze werknemers maatwerk te ontwikkelen om hen te behouden voor het arbeidsproces. Zo veel mogelijk bij de eigen werkgever (eerste spoor), of als dit redelijkerwijs niet mogelijk is, bij een andere werkgever (tweede spoor). Daarnaast heeft de Stichting de vinger aan de pols gehouden door jaarlijks onderzoek te laten verrichten naar de arbeidsmarktsituatie van 35-minners.

Verdere vergroting arbeidsdeelname noodzakelijk Er is sprake van een positieve trend als het gaat om de arbeidsdeelname van 35-minners. Toch vindt de Stichting van de Arbeid een verdere vergroting van de arbeidsdeelname noodzakelijk en is het streven dat werkhervatting duurzaam is. Verdere inspanningen zijn daarom van groot belang om dit percentage op een hoger niveau te krijgen.

Moeilijk weer aan het werk Zo is gebleken dat 35-minners die hun werk verliezen en een ww-uitkering ontvangen moeilijk weer aan het werk komen; 36 procent heeft na een jaar weer werk. Ook geeft het onderzoek een eerste indicatie dat het moeilijk is om duurzaam aan de slag te blijven; van de 35-minners die 12 maanden later aan het werk zijn, werkt een jaar daarna nog 48 procent. Overigens zijn de achtergrondfactoren hiervan niet onderzocht en is op voorhand niet duidelijk dat deze tendens is door te trekken naar andere (niet-onderzochte) groepen.

Om vergroting van de arbeidsdeelname te bewerkstelligen, zal de Stichting door blijven gaan met haar inzet op diverse fronten zoals beschreven in de Praktische conclusies en aanbevelingen 35-min. Tevens zal de Stichting verkennen of aanvullende maatregelen een bijdrage kunnen leveren aan de vergroting van de (duurzame) arbeidsdeelname.

Bijzondere aandacht gaat wat de Stichting betreft uit naar sectoren waar de re-integratie-inspanningen tot op heden minder effect sorteren.

No-riskpolis vervroegd Om meer 35-minners te behouden voor werk is de minister van SZW verzocht om de no-riskpolis vervroegd, nog voor de WIA-keuring, in te kunnen zetten. Dan kan eerder met de re-integratie vanuit het 2de spoor worden begonnen.

Op verzoek van de Stichting doet UWV Werkbedrijf onderzoek naar de gevolgen van de aanscherping van het Schattingsbesluit. De Stichting heeft daarnaast de Raad voor Werk en Inkomen verzocht onderzoek te verrichten naar de relatie tussen (gepercipieerde) gezondheid en werkhervatting.