Gemeente 's-Hertogenbosch

05-03-2009
College wil Theater aan de Parade grondig vernieuwen

Het college wil de inhoudelijke ontwikkeling die het Theater aan de Parade na de verzelfstandiging heeft ingezet, doorzetten. Het kiest voor een 'brede' programmering. Daarvoor moet er een passend gebouw komen. Het gaat om een eigentijds gebouw met een grote zaal met circa
1.200 stoelen en een middelgrote zaal van circa 500 stoelen, beide met de eigentijdse theatertechnische faciliteiten. Het theater blijft op de huidige locatie aan de Parade, tenzij het daar ruimtelijk niet is te realiseren. Het college gaat op zoek naar een alternatief voor de theaterfunctie tijdens de verbouwing. Het gaat om een aanzienlijke investering waarmee voor langere tijd het `theatergezicht' van 's-Hertogenbosch wordt bepaald. Daarom heeft het college eerst het ambitieniveau bepaald om vervolgens te zien welke functies, ontwikkelingsrichting en configuratie van zalen daarbij het best passen. Bedoeling is dat de gemeenteraad in april een besluit hierover neemt.

Verhogen van aantrekkelijkheid
's-Hertogenbosch heeft een sterke positie als woon- en werkstad. Culturele voorzieningen en podiumkunsten bepalen in belangrijke mate de woonattractiviteit. Stilstand is achteruitgang; vandaar dat de gemeente mét een inhoudelijke ambitie investeert in culturele voorzieningen. Dat geldt ook voor de vernieuwing van het uit 1976 daterende Theater aan de Parade. Het is van grote betekenis voor stedelijke culturele en maatschappelijk culturele activiteiten. Het college wil dat het theater weer aansluiting krijgt bij de artistieke top van de Nederlandse theaterwereld. Directe aanleiding voor de vernieuwing is dat uiterlijk in 2015 aanzienlijk groot onderhoud nodig is. Maar er zijn meer motieven. Gelet op ontwikkelingen binnen de podiumkunsten en in het theaterlandschap van 's-Hertogenbosch is de huidige opzet van het theater (feitelijk één theaterzaal met een overvolle speelagenda) steeds meer beperkend voor de programmering. Samen met technische en logistieke problemen is dat steeds meer belastend voor de bedrijfsvoering. Dat is niet in het belang van de inwoners van 's-Hertogenbosch en het beperkt onze ambitie in belangrijke mate. Het theater is daardoor niet toekomstbestendig. En verder vindt het college dat een naar meer dan 150.000 inwoners groeiende provinciale hoofdstad een aansprekend theater met een functie voor stad en regio hoort te hebben. Naast het autonome culturele belang ervan, is ook de economische betekenis aanzienlijk. Een aansprekend theater verhoogt de aantrekkelijkheid van de stad voor bedrijven en inwoners. Verder genereert het theater jaarlijks 1 miljoen aan bestedingen in de directe omgeving. En ten slotte, de straks heringerichte Parade verdient op deze prominente locatie een eigentijds theater waarbij programmering, comfort, uitstraling en architectuur uitnodigend zijn voor `een avondje naar het theater'.

Geen tijdverlies
Gelet op de staat van het gebouw en het belang van het theater kunnen we ons geen tijdverlies permitteren. Na de besluitvorming door de raad, start het college direct met de uitwerking. Zo spoedig mogelijk na het zomerreces van 2009 kan de gemeenteraad dan besluiten over de massastudie en de kosten van verbouw en/of nieuwbouw ter plaatse. Op basis daarvan volgt het verdere bouwproces (programma van eisen, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en aanbesteding). Najaar 2012 kan de raad besluiten over het aanbestedingsresultaat en het benodigde krediet beschikbaar stellen. De oplevering van het nieuwe theater is begin 2015 voorzien. Bij aanvang van het theaterseizoen 2015-2016 is het theater klaar.