Gemeente Bodegraven

Doorstart ontwikkeling voormalig slachthuisterrein

Het college van de gemeente Bodegraven heeft besloten met Heijmans Vastgoed te gaan samenwerken om het voormalig slachthuisterrein te herontwikkelen. Het traject dat in gang gezet wordt, moet in eerste instantie leiden tot een ontwikkelingsovereenkomst tussen gemeente en Heijmans.

Heijmans kwam bij de oorspronkelijke aanbesteding in 2005 als goede tweede uit de bus. Bij deze aanbesteding heeft Heijmans een uitgebreid voorstel neergelegd. Dit oorspronkelijke voorstel zal de gemeente hanteren als uitgangspunt voor het verdere traject.

Het plan van Heijmans voorziet in 156 woningen, waarbij 16 sociale huurwoningen en 31 goedkope startersappartementen zijn opgenomen (30% van het totaal). Tijdens de uitwerking van het voorlopig ontwerp naar het definitief ontwerp is er ruimte voor eventuele aanpassingen in het plan. De komende tijd werken gemeente en Heijmans naar een ontwikkelingsovereenkomst, waarin de rechten, plichten en verantwoordelijkheden van partijen worden vastgelegd. Hierna gaat Heijmans - in samenspraak met de gemeente, de klankbordgroep en andere belanghebbenden - aan de slag met de uitwerking van het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp tot definitief stedenbouwkundig ontwerp. Pas als de plannen tot tevredenheid zijn uitgewerkt, zullen partijen zich contractueel binden voor de uitvoering in de vorm van een realisatieovereenkomst.

In 2005 startte de gemeente een openbare aanbestedingsprocedure, waarbij in eerste instantie Blauwhoed Eurowoningen (BEW) geselecteerd werd en de opdracht kreeg het voormalig slachthuisterrein te herontwikkelen. In oktober 2008 heeft BEW afstand gedaan van deze herontwikkeling. Hierna zijn gemeente en Heijmans met elkaar in contact getreden en heeft Heijmans aangeboden zich te zullen oriënteren op de haalbaarheid van hun oorspronkelijke voorstel. Heijmans heeft nu aangegeven vertrouwen te hebben in de realiseerbaarheid van hun plan voor de woningen en de inrichting van het openbaar gebied.

De gemeente is verheugd in deze periode van economische teruggang een impuls te geven aan de woningbouw.