Ministerie van Defensie

Herinneringsmedaille voor Afghanistangangers

5 maart 2009, 15.13 uur

Ruim 1.500 militairen en hun civiele collega´s van de Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking hebben de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen voor hun inzet in Afghanistan. De Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, stond vandaag tijdens de uitreiking in het Arnhemse Gelredome niet alleen uitvoerig stil bij de in Afghanistan geleverde prestaties en de gedane offers, maar ook bij de cruciale rol van het thuisfront.

"Als een rots in de branding"

"Het is dankzij u, dames en heren van het thuisfront, dat onze militairen hun successen hebben behaald. Soms in spanning en onzekerheid, maar altijd als een rots in de branding.", met deze woorden bedankte Van Uhm de aanwezige thuisfronters. Zij moesten het in de tweede helft van 2008 zonder hun geliefden stellen en als blijk van de grote waardering hiervoor kregen zij een herdenkingsroosje of een kindermedaille uitgereikt.

Civiel

Dat het zwaartepunt van de missie in Afghanistan in toenemende mate bij de civiele inbreng komt te liggen, blijkt onder andere uit het groeiende aantal burgers dat voor de herinneringsmedaille in aanmerking komt. "Om de voedingsbodem voor terrorisme weg te nemen moeten we ook op het sociale, politieke en economische front een strijd leveren.", generaal Van Uhm stond nadrukkelijk stil bij dit essentiële aspect. "Civiele vertegenwoordigers die zij aan zij opereerden met onze militairen. Nooit eerder werd zo nadrukkelijk de aandacht gevestigd op de civiele aspecten van onze militaire missie."

Erkenning

Bijzonder indrukwekkend was het moment dat werd stilgestaan bij de slachtoffers die, zowel aan Nederlandse als aan Afghaanse en Australische zijde vielen. In deze periode Task Force Uruzgan (TFU) kwamen sergeant Mark Weijdt en soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke door aanslagen om het leven. De minuut stilte werd gevolgd door de uitreiking van het Draaginsigne Gewonden, als erkenning van het leed die de zichtbare en onzichtbare wonden met zich mee brenegen.

Vooruitgang

In de TFU-periode onder leiding van kolonel Kees Matthijssen, de civiele vertegenwoordiging van Peter Mollema en de kolonel Anton den Drijver van Air Task Force (ATF) is veel positiefs bewerkstelligd in de provincie Uruzgan. Zo werden de belangrijke operaties Bor Barakai in Mirabad en Tura Ghar in de Baluchi-vallei uitgevoerd. Deze operaties leidden tot meer veiligheid en ontwikkeling. Ook werd hierdoor het lokale bestuur versterkt. Verder is vooruitgang geboekt op het gebied van samenwerking tussen de Afghan National Police (ANP) en de Afghan National Army (ANA).

Voortrekkersrol

Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm vroeg de aanwezigen tot slot om ook het verhaal van het succes van Afghanistan te vertellen aan hun omgeving. "Die successen worden nog veel te weinig in Nederland gehoord. U bent het immers die de ervaringen uit eerste hand kunt delen met mensen die er nooit zijn geweest. U kunt een eerlijk en helder beeld schetsen over datgene wat wij daar doen. We moeten het verhaal van deze missie actiever naar de mensen brengen. Ik zal daarin een voortrekkersrol nemen, maar ik wil u vragen om mij daarin te volgen."

Verwijzingen

* Toespraak ter gelegenheid van de ISAF medaille-uitreiking * Toespraak | 5 maart 2009 | pdf, 7 pagina's, 94 KB