Gemeente Bernheze

De gemeente Bernheze meet tevredenheid medewerkers

Bij de gemeente Bernheze staat een klantgerichte dienstverlening aan haar inwoners voorop. Om hieraan inhoud te geven werkt Bernheze sinds eind 2005 volgens een vraaggericht dienstverleningsconcept. Of anders gezegd, worden de diensten zoveel als mogelijk afgestemd op de vraag van de inwoners. Het is belangrijk te weten wat de inwoners van de gemeente verwachten. Die verwachtingen worden gemeten via klanttevredenheidsonderzoek. Om aan de verwachtingen van de inwoners tegemoet te kunnen komen moeten de medewerkers goed zijn toegerust. Om dit te achterhalen is een medewerkersonderzoek uitgevoerd.

Een medewerkersonderzoek geeft onder andere inzicht in de tevredenheid over het werk, de werkomgeving en de ondersteunende middelen om het werk naar behoren uit te kunnen voeren.

Met ondersteuning van een extern bureau is een medewerkersonderzoek uitgevoerd en zijn over verschillende aandachtsvelden vragen voorgelegd aan alle medewerkers.

Uitkomsten

Onlangs zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend geworden. Omdat het onderzoek ook een benchmark is, is het mogelijk om een vergelijking te maken met andere gemeenten. Bernheze bevindt zich bij de meeste aandachtsvelden in de nabijheid van de hoogst scorende gemeenten. Het aandachtsveld `Strategie en Beleid' ligt boven het benchmarkgemiddelde en `Middelen' ligt eronder.

Ook als uitkomsten in de buurt van het gemiddelde liggen kan de gemeente de ambitie hebben om tot verbetering te komen.

Enkele van de onderwerpen die besproken worden zijn:


- de gebruiksvriendelijkheid van de netwerkapplicaties


- de interne communicatie


- (integrale) samenwerking binnen onze gemeente

Uitwerking

Medewerkers, management en college gaan aan de slag met die uitkomsten waarin de gemeente verbetering wil aanbrengen. Binnen de afdelingen wordt met medewerkers over de achtergronden van de uitkomsten gesproken en worden verbeterideeën ontwikkeld.

Na implementatie van de verbetervoorstellen moet de tevredenheid verder toenemen en als gevolg daarvan de dienstverlening verbeteren.

Toekomst

Om na te gaan of de verbeteringen tot het gewenste resultaat leiden wordt na enkele jaren opnieuw een medewerkersonderzoek uitgevoerd. Dit zal dan tot nieuwe verbeteracties leiden. Zo wordt doorlopend aan verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening gewerkt.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35