NEN


NEN onderzoekt behoefte aan ontwikkeling Europese franchisingnorm

dinsdag 3 maart 2009, 15:32

Franchising komt in vrijwel elke sector en branche voor en neemt toe in populariteit als commerciële samenwerkingsvorm. De afgelopen tien jaar is het aantal franchisevestigingen verdubbeld. Naar aanleiding van een Europees initiatief voor de ontwikkeling van een franchise-norm, onderzoekt NEN de behoefte binnen de Nederlandse markt. NEN is op zoek naar organisaties die hun mening willen geven over dit onderwerp of ideeën over dit voorstel willen delen.

Het Oostenrijkse normalisatie instituut (ON) heeft een voorstel ingediend bij het Europese normalisatie-instituut (CEN) om een norm te ontwikkelen op het gebied van franchising. Op het moment inventariseert NEN binnen de Nederlandse markt of er behoefte is aan het ontwikkelen van deze norm en of partijen er belang bij hebben. Dit gebeurt via een enquête en via interviews met belanghebbende marktpartijen. Wanneer er behoefte blijkt te zijn aan een Europese richtlijn voor franchising wordt er een positieve stem uitgebracht. Bij voldoende belangstelling wordt er door NEN een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Voordelen norm
Het voorstel is om met deze Europese norm een richtlijn te bieden voor zowel de franchisegever als de franchisenemer. Onderdeel van deze norm zal een uitleg zijn van termen en definities, maar ook zal het een raamwerk en mogelijke invulling bieden voor een handboek, business plan, educatie, training, distributie, marketing, financiën, kwaliteitscontrole, winstregelingen en contracten. Daarnaast kan het Europese karakter van deze norm verdere internationalisering bevorderen. Er bestaat een Europese Erecode waar franchise ondernemers aan moeten voldoen. Deze norm is niet bedoeld als vervanging van deze ethische code, maar biedt een raamwerk voor de verschillende (praktische) aspecten die onderdeel zijn van franchising. Het kan daardoor gezien worden als een praktische richtlijn die transparantie en invulling geeft in de taken en verantwoordelijkheden van franchisegevers en -nemers.

Informatie
NEN is op zoek naar organisaties die hun mening willen geven over dit onderwerp of ideeën over dit voorstel willen delen. U kunt contact opnemen met NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 257 of per e-mail via businessdevelopment@nen.nl.