Ministerie van Defensie

Mariniers redden motorrijder

5 maart 2009, 14.44 uur

Onderofficieren van het Korps Mariniers hebben afgelopen weekend het leven van een motorrijder gered na een ongeval. De man lag op de weg, zonder dat hulpdiensten waren ingelicht.

Drie mariniers troffen het slachtoffer dicht bij de kazerne aan, tijdens de eerste dag van hun jungle-training in Suriname. Adjudant-onderofficier Harry Ju en 2 jungle-instructeurs, sergeant der mariniers Marco Speijk en Jeffrey van der Vorst begonnen meteen met stabiliseren en reanimeren. Volgens een later ook ingeschakelde marine-arts heeft de motorrijder hierdoor levend het ziekenhuis gehaald.

Marinearts

Omdat het onbekend was hoe snel de traumahelikopter ter plaatse kon zijn, arriveerden bovendien de marinearts, luitenant-ter-zee-arts der 1ste klasse M. Hagenbeek en de combat life supporter korporaal der mariniers Roy Postema. Zij namen de levensreddende taken van de mariniers over en begeleidden het slachtoffer later in de helikopter.

Assisteren

De 3 mariniers assisteerden ook de Surinaamse politie bij het vrijmaken van de weg en het creëren van een landingsplek voor de traumahelikopter. Het slachtoffer is opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Jungle-training

Het Korps Mariniers verzorgt jungle-trainingen om mariniers te kunnen inzetten in extreme omstandigheden. Mariniers in bijvoorbeeld Tsjaad en Uruzgan hebben veel profijt van deze training. De jungle course in Suriname duurt nog tot begin april.