Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


05 mrt 2009

Alle Coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom gaan dicht

Alle coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom moeten uiterlijk 16 september dit jaar dicht zijn. Dit staat in de gemeentelijke nota's cannabisbeleid, die na een inspraakronde definitief is vastgesteld.

De belangrijkste beleidswijziging is het stoppen met het gedogen van de verkoop van softdrugs per 16 september 2009. Hiermee willen Roosendaal en Bergen op Zoom definitief een einde maken aan de grote toestroom van 25.000 drugstoeristen per week en de daarmee gepaard gaande drugsoverlast en criminaliteit.

Einde gedoogbeleid
Het maximumbeleid, waarbij een maximum van vier gedoogde coffeeshops wordt gehanteerd, wordt verlaten en vervangen door een nulbeleid, waarbij geen coffeeshops meer in de gemeenten worden gedoogd. Voor de bestaande coffeeshops geldt een overgangsperiode. Op 16 september 2009 moeten zij de verkoop van softdrugs definitief te staken. Aangezien dit al vrij snel is, wordt afgezien van een verdere aanscherping van de gedoogvoorwaarden. Hierbij zou het maximale verkoopgewicht van 5 naar 2 gram en de maximale handelsvoorraad van gedoogde coffeeshops van 500 gram naar 300 gram teruggebracht worden. De verwachting is dat door het voeren van een nulbeleid het aantal drugstoeristen (25.000 per week voor Bergen op Zoom en Roosendaal) structureel afneemt.

De coffeeshops hebben al aangekondigd het besluit aan te vechten en naar de rechter te stappen. De coffeeshopeigenaren vinden dat ze als ondernemers ernstig worden benadeeld en wijzen ook op de nadelige werkgelegenheidseffecten.

Repressieve aanpak illegale drugshandel
Om de drugstoeristen, de overlast en de criminaliteit aan te pakken heeft de politie een integraal samenwerkingsplan ontwikkeld. Het plan betreft een complete handhavingstrategie met als doel:
* Actieve en zichtbare bestrijding van drugsoverlast in wijken.
* Aanpak drugstoerisme door acties langs inkomende wegen en spoor.
* Aanpak van drugsrunners en -dealers.

* Aanpak illegale verkooppanden.

* Bestrijden van hennepteelt.

* Het verrichten van opsporingsonderzoeken.

In deze complete handhavingstrategie wordt samengewerkt tussen diverse diensten: de politieteams Toezicht en Handhaving Bergen/ Woensdrecht en Roosendaal, het team Courage, het Joint Hitteam, de gemeentelijke handhaving, de Koninklijke Marechaussee en de spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politie Diensten.

Al deze partners richten zich op de criminaliteit en overlast rondom de drugshandel. Daarnaast richt de divisie recherche zich op de georganiseerde drugshandel en productie.