Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, Arnhem 2 maart 2009

---

Leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit
Prijzenregen voor actieve buurtbewoners

In maart en april 2009 ontvangen meer dan 150 groepen actieve buurtbewoners het predikaat Kern met Pit en een bedrag van E 1000. Zij ontvangen deze prijs voor het uitvoeren van een project ter verbetering van hun buurt, wijk of dorp. De tien meest bijzondere projecten ontvangen bovendien een extra prijs van E 1500. De prijzen worden per provincie uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van de betreffende Commissaris van de Koningin of een Gedeputeerde. Tijdens deze bijeenkomsten presenteren de buurtbewoners hun project op de projectenmarkt.

Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) organiseert sinds 1978 de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Uitgangspunt van Kern met Pit is dat bewoners zelf het beste weten hoe zij hun woonomgeving kunnen verbeteren. De wedstrijd daagt hen uit het heft in eigen handen te nemen. De enige criteria voor deelname zijn: het project vindt plaats in de directe woonomgeving en wordt door en voor de bewoners zelf uitgevoerd. Sinds de start van de wedstrijd zijn tienduizenden mensen actief geweest met het inrichten van een speelterrein, het opknappen van een dorpshuis, het uitzetten van een natuurpad, het opzetten van een wijkkrant, het organiseren van een evenement en nog veel meer.

Regionale jury's, bestaande uit vrijwilligers, hebben alle projecten bezocht en hun advies aan de hoofdjury uitgebracht. De hoofdjury, onder leiding van Pieter Winsemius (lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en oud-minister van VROM) heeft een definitief oordeel geveld. Van de bijna 200 deelnemende projecten ontvangt ruim 150 een prijs.

Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij ondersteunt mensen die hun buurt, wijk of streek willen verbeteren. Het gaat daarbij om ideeën en projecten van burgers, vrijwilligersorganisaties en ideële organisaties. Deze projecten richten zich op: actief burgerschap, plattelandsvernieuwing en water. Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij helpt deze verbeteringen van de leefomgeving te realiseren met inzet van kennis geld en een uitgebreid netwerk.


---