Openbaar Ministerie


* >Gevangenisstraf voor plegen van een reeks milieudelicten

Gevangenisstraf voor plegen van een reeks milieudelicten

5 maart 2009 - Functioneel Parket

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag een 46-jarige inwoner uit Heeswijk Dinther veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege het plegen van een reeks milieudelicten. De man kreeg, conform de eis van de officier van justitie, een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De onderneming heeft een boete opgelegd gekregen van 30.000 euro en de holding een boete van 5.000 euro.

Gedurende bijna een jaar is ten aanzien van de man en zijn bedrijven onderzoek verricht door het Milieu Recherche Team Gelderland-Midden/Gelderland Zuid in samenwerking met de Algemene Inspectiedienst onder leiding van het Functioneel Parket.

De man handelde in dierlijke mest en vermengde dit met afvalstoffen en zette deze stof af bij landbouwers, groentetelers, boomkwekers en bollentelers. Hij heeft vervoersdocumenten valselijk opgemaakt. Tevens deed hij voorkomen stoffen af te zetten aan een eigen onderneming terwijl ze in werkelijkheid werden afgezet aan de landbouwers. Ook de inrichting van de onderneming, destijds gevestigd te Afferden (Gelderland), voldeed niet aan de wettelijke eisen. Zo waren onder andere een vloeistofdichte vloer en keerwanden voor de opslagplaats van mest afwezig en verontreinigd percolaatwater werd vanaf de mestopslag geloosd in de rivier de Waal. Verder beschikte de man niet over een vergunning die vereist is voor de inname van afvalstoffen.