Gemeente Breda

Europa stimuleert economische ontwikkeling in Breda

De profilering van Breda als Europese netwerkstad werpt in toenemende mate vruchten af. In de afgelopen twee maanden zijn vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) drie Europese subsidies aan Breda toegekend. In totaal gaat het om een bedrag van
1,917 miljoen. Aanvullend ontvangt de Gemeente Breda van de provincie Noord-Brabant een stimuleringsbijdrage van 545.000.

Deze subsidietoekenningen hebben betrekking op drie projecten:

Herstructurering bedrijventerrein Emer-Noord - Hintelaken

Doelstelling van het masterplan is duurzame kwaliteitsverbetering van het vestigingsklimaat op bedrijventerrrein Emer-Noord - Hintelaken. Als vliegwiel voor het hele herstructureringsprogramma wordt gestart met de vernieuwing en verbetering van de centrale ontsluitingsweg. Daarnaast start de aanleg van een ecologische zone langs de rivier de Mark, inclusief vernieuwing en versterking van de groenstructuren.

Met deze kwaliteitsimpulsen wordt het voor nieuwe innovatieve en bestaande regionale bedrijven weer aantrekkelijk zich hier te vestigen, wordt leegstand teruggedrongen en gaat een impuls uit richting nieuwe economische activiteiten en investeringen door ondernemers.

Dit gebeurt onder meer ook door het uitvoeren van een promotie en acquisitieprogramma voor dit gebied.

Door een efficiënter ruimtegebruik zal het aantal arbeidsplaatsen stijgen.

Voor dit project is een EFRO subsidie toegekend van ruim 1,272 miljoen. Aanvullend heeft de provincie Noord-Brabant een cofinancieringbijdrage beschikbaar gesteld van 545.000. De totale subsidiebijdrage voor dit project komt daarmee uit op ruim 1,8 miljoen.

Landschappelijke inrichting woon - werklocatie Werkdonken te Teteringen

Het nieuwe bedrijventerrein Werkdonken nabij de wijk Hoge Vucht biedt ruimte voor kleinschalige verkaveling, met een combinatie van werken en wonen. Mede door een Europese bijdrage van 487.000 kan het openbare gebied van Waterakkers, gelegen tussen de Hoge Vucht en Teteringen, op een hoogwaardige manier landschappelijk worden ingericht.

Door aanleg van aantrekkelijke fiets- en wandelvoorzieningen ontstaat voor fietsers en voetgangers een betere overgang tussen beide woongebieden. Tegelijk wordt de aantrekkelijkheid van de woon-werk locatie Werkdonken alsook de bereikbaarheid per fiets of te voet verbeterd.

Deze kwaliteitsimpuls draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van het gehele gebied.

Stimulering wijkeconomie Heuvel

Doelstelling van dit project is om de ontwikkeling van kleinschalige bedrijvigheid in de Heuvel te vitaliseren en extra werkgelegenheid tot stand te brengen

Het project bestaat uit het begeleiden en coachen van starters en bestaande bedrijven, het stimuleren van samenwerking tussen ondernemers in de wijk, het voorzien in tijdelijke huisvesting voor starters in een verzamelgebouw (broedplaats) en het begeleiden van starters bij herhuisvesting na de startfase.

Voor dit project is een Europese subsidiebijdrage toegekend van 158.000.

Genoemde drie projecten sluiten aan op de doelstelling van het EFRO programma en de operationele doelstellingen van het zogenaamde Operationeel Programma Zuid Nederland. Uit dit specifiek voor Zuid-Nederland uitgewerkte programma zijn genoemde bijdragen beschikbaar gesteld. Met de uitvoering van deze drie projecten levert Breda een substantiële bijdrage aan de realisatie van Europees regionaal beleid voor het landsdeel Zuid-Nederland.

Coördinerend wethouder Els Aarts-Engbers voor Externe Betrekkingen, Europese subsidies en Citymarketing: De juiste lobby en het steken van energie in internationale contacten werpen hun vruchten af. Met deze subsidies kunnen we de Bredase economie in deze tijden van recessie blijven stimuleren. Niet alleen de revitalisering van oude bedrijfsterreinen is hierin van belang maar zeker ook de ondersteuning van de wijkeconomie.

Breda, 5 maart 2009