Stichting Natuur en Milieu

Balkenende in Brazilië: duurzaam landgebruik noodzakelijk

5 maart 2009 - Minister-president Balkenende is deze week in Brazilië om de banden aan te halen. Hij sprak daar onder andere op de landbouwuniversiteit van São Paulo een rede uit die Stichting Natuur en Milieu positief stemde. Volgens Balkenende zijn voedsel, energie en klimaat de drie grote langetermijn opgaven van onze tijd. Hij vindt dat we de verantwoordelijkheid voor een goede afloop niet uit de weg mogen gaan.

Natuur en Milieu is blij dat de minister-president zijn verantwoordelijkheid neemt en verwacht concrete voorstellen van de regering om invulling te geven aan deze drie grote opgaven. Wij bieden de minister-president graag de helpende hand met drie concrete acties die hij kan uitvoeren:
1. Kies voor Basel-soja in plaats van RTRS-soja. Over de voorwaarden van RTRS-soja wordt nog onderhandeld en de uitkomsten zijn nog onduidelijk, terwijl Basel-soja nu al beschikbaar is. Bovendien wordt het alom gezien als een duurzaam alternatief voor de gangbare soja: voor de teelt zijn geen tropische bossen en andere natuurgebieden verdwenen en zijn de rechten van de lokale bevolking gerespecteerd.
2. Alleen echt duurzame biobrandstoffen uit suikerriet. In Nederland gelden de zogeheten Cramer Criteria als uitgangspunt voor duurzame biobrandstoffen. Deze bevatten óók sociale criteria. Momenteel leidt de grootschalige productie en uitbreiding van suikerriet in Brazilië echter tot massale schending van de rechten van de lokale bevolking. Verder moet voorkomen worden dat productie van suikerriet de veehouderij verdringt richting het Amazonewoud. 3. Schakel over op Europees eiwit als basis voor veevoer. De Nederlandse regering kiest in haar langetermijnbeleid al wel voor Europees eiwit, maar heeft er nog geen actie op ondernomen. De realisatie van een veel duurzamere veehouderij ligt binnen handbereik: er is in Europa voldoende landbouwgrond en er zijn voldoende eiwitrijke gewassen die hier verbouwd kunnen worden in plaats van het Zuid-Amerikaanse soja.

Om Balkenende te citeren: Nu doen wat goed is voor later is naar mijn vaste overtuiging ook een daad van verstandig economisch beleid. Natuur en Milieu wil de premier graag aan deze overtuiging houden en stimuleren daar ook in daden uitdrukking aan te geven.

Publicatiedatum: 05-03-2009