Gemeente Woudrichem

huisvesting arbeidsmigranten beter geregeld in de regio

Tien gemeenten in de regio Breda, waaronder Woudrichem, hebben samen met de drie koepelorganisaties in de uitzendbranche op 5 maart een convenant ondertekend, waarmee partijen zich verplichten om de huisvesting van arbeidsmigranten goed te regelen.

Eerder tekenden zes gemeenten in West-Brabant eenzelfde convenant.

Met de ondertekening van het convenant verplichten leden van de deelnemende brancheorganisaties zich tot het goed regelen en toezicht houden op huisvesting van arbeidsmigranten. De brancheorganisaties verplichten zich om goede woonomstandigheden te waarborgen.

De gemeenten op hun beurt zeggen toe vooral zaken te doen met gecertificeerde uitzendondernemingen.

Bij handhavingacties in West-Brabant bleek dat mensen niet altijd goed gehuisvest waren. Dat was de aanleiding om de huisvesting van arbeidsmigranten te regelen met een convenant tussen verschilllende partijen.

Met het ondertekenen van het convenant krijgen gemeenten een instrument in handen om gerichter te handhaven op illegale huisvesting. De leden van brancheorganisaties zijn verantwoordelijk voor het organiseren van goede huisvesting van hun werknemers.

Het convenant is ondertekend door de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem. Deze gemeenten ondersteunen uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) en VIA (Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars) bij het regelen van adequate huisvesting voor buitenlandse werknemers.

Met dit convenant hebben gemeenten en brancheorganisaties er alle vertrouwen in dat goede woonomstandigheden van arbeidsmigranten gewaarborgd zijn.