Gemeente Echt-Susteren


Euromosa start Laboratorium

Euromosa is het grensoverschrijdende samenwerkingsverband tussen de Vlaamse gemeente Maaseik, het Nederlandse Echt-Susteren en de Duitse gemeenten Waldfeucht, Selfkant en Gangelt. Sinds de oprichting in 2003 realiseerde dit verband samen reeds belangrijke projecten, zoals veilige en aantrekkelijke fietsroutes.

Euromosa gaat in werkgroepen (Laboratoria) op zoek naar oplossingen voor problemen die door burgers in de grensstreek ervaren worden. Voorbeelden zijn brandweerhulp, gezondheidszorg, openbaar vervoer, mestproblematiek en duurzame energie. In deze werkgroepen discussiëren de diverse professionals uit de drie betrokken landen per onderwerp met elkaar, over de problemen en mogelijkheden van samenwerking en ondersteuning. Uitgangspunt is de positie van de burger.

Waar nodig zullen aanbevelingen worden gedaan om wetten en regels aan te passen en beter op elkaar af te stemmen.

Â

De uitkomsten van al deze Laboratoriumacties zullen de basis vormen voor nieuwe Europese Projecten waarin onderzoeken worden gedaan, aanbevelingen voor verdere uitwerking en de daadwerkelijke invoering van de nieuwe ideeën worden uitgewerkt. Voor de financiering van al deze projecten zal er een subsidieaanvraag ingediend worden bij het Interregfonds van de Euregio Maas-Rijn.Â

Â

Naast de Laboratorium werkgroepen zullen de gemeenten binnen Euromosa nog nauwer gaan samenwerken en zullen er gemeenschappelijke culturele en sportieve evenementen georganiseerd worden. Ook worden de logiesmogelijkheden in de streek uitgebreid met camperplaatsen en fietshutten.

Â

Op de site www.euromosa.eu staat alle informatie over Euromosa te lezen.

Â