Gemeente Echt-Susteren


Verzending aanslag-/beschikkingsbiljet gemeentelijke belastingen 2009

Binnenkort liggen de aanslagen gemeentelijke belastingen weer op uw deurmat. Wat moet u weten en waarvoor betaalt u gemeentelijke belastingen? Dit leest u hier!

Â

WOZ-waarde en onroerende-zaakbelastingen

Elk jaar stelt de gemeente de waarde vast van onroerende zaken die in de gemeente liggen. De verplichting daartoe en de manier waarop dat moet gebeuren, ligt vast in de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). De uitkomst van deze waardering is de basis voor het heffen van verschillende belastingen. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de onroerende-zaakbelastingen, het eigen woningforfait in de inkomstenbelasting en de waterschapsheffing âomslag gebouwdâ. De nieuw vastgestelde WOZ-waarde die van toepassing is voor uw pand staat vermeld op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Met ingang van
1 januari 2009 wordt de onroerende-zaakbelastingen berekend naar een percentage van de waarde van de onroerende zaak. Dit volgt uit de wijziging van artikel 220f van de Gemeentewet. Tot nu toe werd gewerkt met eenheden van ⬠2.500.

Â

De gemeenteraad heeft de percentages voor 2009 als volgt vastgesteld:


- onroerende-zaakbelasting eigenaar (woningen) 0,0972 %


- onroerende-zaakbelasting eigenaar (niet-woning) 0,15288%


- onroerende-zaakbelasting gebruiker (niet-woning) 0,12222%

Kredietcrisis en WOZ-waarde

De WOZ-waarde voor 2009 is gebaseerd op het waardeniveau naar de waardepeildatum 1 januari 2008. Op dat moment was nog geen sprake van een kredietcrisis. De waardeontwikkeling van de Nederlands woningmarkt stond toen nog niet ter discussie; er werd zelfs van een waardestijging uitgegaan. Voor sommige categorieën woningen kan het zijn dat eind 2008 een prijsdaling is opgetreden. Voor deze categorieën woningen kan het voorkomen dat de WOZ-waarde naar de waardepeildatum 1 januari 2008 hoger is dan de actuele marktwaarde op het moment dat u de WOZ-waarde van uw pand ontvangt. Als gevolg van de geldende systematiek wordt een verandering van de markt in 2008 eerst zichtbaar in de WOZ-beschikkingen die begin 2010 (waardepeildatum
1 januari 2009) worden genomen.

Â

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Indien u bezwaar wenst te maken tegen de WOZ-waarde of een of meer aanslagen, dan kunt u dit bezwaarschrift binnen zes weken na de dagtekening van de aanslagbiljet schriftelijk indienen bij:

Het hoofd van de afdeling Vergunningen, Handhaving en Heffingen, Nieuwe Markt 55, 6101 CV Echt.

Taxatieverslag

Als u een nadere onderbouwing van de waardebepaling van uw pand wilt, dan kunt u bij de gemeente een taxatieverslag opvragen. Dit kan ook via onze website, hiervoor heeft u wel een DigiD nodig. Deze kunt u aanvragen via www.digid.nl. Meer informatie over de waardebepaling en de Wet WOZ kunt u vinden op de site www.echt-susteren.nl

Â

Rioolrechten

Als eigenaar van een woning of niet-woning betaalt u rioolrecht. Met deze heffing draagt u bij aan de kosten van de aanleg en het onderhoud van de gemeentelijke riolering. Het tarief rioolrechten 2009 bedraagt ⬠202,37 per perceel per jaar.

Â

Reinigingsheffingen

Eenmaal per week wordt het huisvuil en het gft-afval (groente-, fruit-, en tuinafval) opgehaald. De reinigingsheffingen, bestaande uit de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten, zijn bedoeld om de kosten te dekken die de gemeente maakt voor het inzamelen en verwerken van deze afvalstoffen. Naast een vast recht wordt een bedrag per kilogram in rekening gebracht voor het huisvuil dat u aan de straat zet.

Â

De tarieven voor de afvalstoffenheffing (woningen) en de reinigingsrechten (bedrijven) voor het belastingjaar 2009 bedragen als volgt:


- vast tarief Â
â¬
117,24 per perceel


- variabel tarief (weegtarief) ⬠0,18 per kilogram

Baatbelasting

Baatbelasting wordt betaald door degene die middels eigendom, bezit of beperkt recht van een onroerende zaak per 1 januari van het belastingjaar het genot heeft en die gebaat is door voorzieningen die tot stand zijn gebracht met medewerking van het gemeentebestuur. De tarieven van de baatbelasting variëren, afhankelijk van de destijds gedane investeringen.

Â

De gemeente Echt-Susteren kent de volgende baatbelastingen:


- baatbelasting herinrichting Bovenste Straat: looptijd van 1990- 2019


- baatbelasting De Loop: looptijd 2006-2025Â

Â
Hondenbelasting

Het tarief voor de hondenbelasting bedraagt voor het belastingjaar 2009:

⬠42,- voor de eerste hond

⬠63,- voor de tweede en iedere volgende hond

⬠252,- voor een kennel

Â
Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen

Voorafgaand aan de aanslagoplegging (vóór 28 februari 2009) worden een aantal belastingplichtigen benaderd met een sterk vereenvoudigd aanvraagformulier voor de kwijtschelding 2009. Belastingplichtigen die een dergelijk formulier ontvangen moeten dit formulier binnen zes weken na verzending volledig ingevuld terugsturen naar de gemeente. Er wordt dan uitstel van betaling van de aanslag verleend. Daarna wordt aan de hand van dit formulier beslist op het kwijtscheldingsverzoek. Naast deze procedure is besloten om in 2009 een aantal belastingplichtigen automatische kwijtschelding te verlenen.

Â

Belastingplichtigen die geen brief ontvangen (hebben) en toch in aanmerking willen komen voor kwijtschelding kunnen de kwijtschelding aanvragen via het reguliere kwijtscheldingsformulier. Dit formulier is te downloaden via www.echt-susteren.nl of af te halen in het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55, 6101 CV in Echt.

Korting medisch afval

Indien u als gevolg van uw ziekte of handicap (of ziekte of handicap van personen die behoren tot uw huishouden) extra afval moet aanbieden aan de gemeentelijke inzameldienst, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een vermindering van de afvalstoffenheffing. Het maximumbedrag van deze vermindering bedraagt ⬠60,- per jaar.

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over uw gemeentelijke belastingen?

Neemt u dan gerust contact met ons op, telefoon 0475 478478 of raadpleeg onze website www.echt-susteren.nl

Â

Hoewel deze advertentie zorgvuldig is samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen.