ABVAKABO FNV

SAMEN DE CRISIS TE LIJF! Kom naar Het Plein!

Het kabinet heeft aanmoediging nodig

We zitten midden in een economische recessie die zijn weerga niet kent. Snelle actie van het kabinet is nodig, want de positie van de Nederlandse werknemers komt in het gedrang. Het enige dat politiek Den Haag tot nu toe kan bedenken is bezuinigen, en dan vooral over de ruggen van werknemers en ouderen. Dat is niet de oplossing die de bonden voor ogen hebben. Werknemers hebben de crisis niet veroorzaakt, dus zij hoeven ook niet de rekening te betalen. We hebben alternatieven en we vinden dat het kabinet die moet overnemen. Als ze de banken kunnen redden, kunnen ze ook werknemers en gepensioneerden redden.
Vrijdag de 13e gaat het kabinet zijn aanpak van de crisis vaststellen. Daarom moeten we samen naar Het Plein in Den Haag om Balkenende, Bos en Donner aan te moedigen om de juiste keuze te maken!

Hoe kunnen we samen de crisis te lijf?


* Investeren in WERKGELEGENHEID

Als er veel banen verloren gaan, moet je inzetten op scholing. Straks gaat de economie weer aantrekken en dan hebben we behoefte aan goed opgeleide mensen. We moeten massaontslagen zoveel mogelijk voorkomen. Als bedrijven mensen te snel ontslaan, dreigt straks weer een tekort aan werknemers als de markt weer aantrekt. Daarom moeten we duurzame investeringen doen, zoals we voorstellen in ons investeringsplan `Samen de crisis te lijf'. Daarnaast gaat de FNV voor een goede regeling voor werktijdverkorting of deeltijd-WW. En vergeet niet de banenpools en mobiliteitscentra.

* Uw PENSIOEN veilig

Geef de pensioenfondsen minstens vijf jaar de tijd om weer te herstellen en blijf van de hoogte van de pensioenen af. Kijk hoe je de pensioenfondsen op een verantwoorde manier weer gezond krijgt en geef mensen het vertrouwen dat ze de uitkering krijgen waarvoor ze hebben gespaard. Dus pensioenrechten en -uitkeringen niet verlagen! En mensen moeten vanaf hun 65e AOW krijgen en geen dag later.
* Behoud van uw KOOPKRACHT

Onze economie moet draaiende worden gehouden. Wij willen daarom dat de koopkracht zoveel mogelijk wordt behouden, zodat de crisis niet langer duurt dan nodig is. Immers, uw kosten gaan dit jaar toch ook omhoog? Daarvoor is behoud van koopkracht nodig en daar zetten wij op in. Voor de laagste inkomens eisen we als het moet nog iets extra's zodat zij niet onnodig hard worden getroffen.

* Handen af van de UITKERINGEN

Mensen hebben jarenlang bijgedragen aan de WAO, de WW en de WIA. Nu slechte tijden zijn aangebroken, is het onacceptabel dat op de duur en hoogte van deze uitkeringen wordt gekort. Juist nu moeten mensen die in de knel komen, de zekerheid hebben dat zij financieel worden ondersteund vanuit deze sociale zekerheidsfondsen. In tijden van crisis moeten we niet bezuinigen op deze voorzieningen. Handen af van de uitkeringen!

Geen bezuinigingen op PUBLIEKE SECTOR
De werkgelegenheid én de kwaliteit van publieke sector, de zorg, het onderwijs, de overheid mag niet worden aangetast. Snelle bezuinigingen op publieke voorzieningen zijn géén oplossing voor de crisis, maar verergeren deze alleen maar.

Kom ook vrijdag de 13e! Voor uw toekomst!

Voor Donner is ineens alles bespreekbaar. Of dat nu het afkalven van de pensioenrechten is of het verlagen van de uitkeringen. Voor ons niet! Nu is het niet het moment voor onnodige, ingrijpende bezuinigingen. Nu moeten we investeren in werkgelegenheid en inzetten op werk en koopkracht. We moeten zorgen voor scholing en mobiliteit. En afblijven van de opgebouwde pensioenrechten.

Donner vindt massaontslagen zonder uitzicht op een fatsoenlijke uitkering een noodzakelijk kwaad dat hoort bij het gezicht van de crisis. Wij niet! In slechte tijden moeten mensen kunnen vertrouwen op het sociale vangnet. Wij komen op voor degenen die het zwaarst worden getroffen.

Vrijdag 13 maart moeten we naar Den Haag om het kabinet aan te moedigen om het kabinet het juiste besluit te laten nemen. Kom om
11:00 uur naar het plein en laat uw stem horen. We moeten samen de crisis te lijf! Het gaat om úw pensioen, koopkracht, werkgelegenheid en WW.

Aanmelden en meer informatie (ook over
vervoer):www.fnvbondgenoten.nl/crisistelijf