Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Maart

Werkbezoek Prins van Oranje en minister Cramer aan Malmö, 5 maart 2009

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft 5 maart met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, mevrouw dr. J.M. Cramer, een werkbezoek gebracht aan Malmö, in Zweden.

De Prins en de minister bezochten verschillende locaties waar de stad milieuvriendelijk en energiezuinig bouwt. Malmö zet in op duurzame stedelijke ontwikkeling sinds de traditionele havenindustrie begin jaren negentig instortte. Het stimuleren van kenniseconomie, de toepassing van schone energie en energiezuinig bouwen zijn op grote schaal toegepast.

De Prins van Oranje en de minister bezochten de naoorlogse wijk Augustenborg. Hier is in nauw overleg met de bewoners de openbare ruimte heringericht, waarbij het regenwater niet in het riool belandt, maar wordt opgevangen in waterlopen. Deze inrichting heeft niet alleen de jaarlijkse wateroverlast in de wijk verholpen, maar heeft een grote bijdrage geleverd aan de leefbaarheid van de wijk. Daarnaast is geïnvesteerd in de isolatie van bestaande gebouwen. Nieuwe gebouwen zijn uitgerust met een vegetatiedak. De Prins en de minister bezochten tevens de eerste botanische daktuin ter wereld.

's Middags is het westelijk havengebied bezocht. De voormalige haven wordt omgevormd tot een multifunctioneel stedelijk gebied waar naast woningen, bedrijven en voorzieningen ook de universiteit een plek krijgt. Naast een fraaie architectuur en inrichting van de openbare ruimte, kenmerkt Västra Hamnen zich door duurzame keuzes: milieubelastende bouwmaterialen zijn niet toegestaan. Energie wordt geleverd door zon, wind, water en biomassa. Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte dan automobilisten.

Beide projecten zijn een inspiratiebron voor Nederland. Ook in Nederland zijn er naoorlogse wijken die opgeknapt moeten worden. Tevens zijn er omvangrijke, verouderde haven- en industrieterreinen die de komende tijd omgevormd worden tot multifunctioneel stedelijk gebied.

Dit bezoek maakt deel uit van de werkbezoeken die door de Prins van Oranje worden afgelegd in het kader van het Programma Ruimte en is georganiseerd door het ministerie van VROM.

5 maart 2009

* © RVD