GroenLinks

Parlement moet samenleving horen over anti-crisisplannen

Donderdag 5 maart 2009, 15:24u

* economie

* kredietcrisis

Parlement moet samenleving horen over anti-crisisplannen GroenLinks wil dat de de samenleving ook aan het woord moet komen over de aanpak van de kredietcrisis. Daarom moet er een serie hoorzittingen georganiseerd moet worden, vindt de Tweede Kamerfractie. Daar kan iedereen die de afgelopen weken met concrete voorstellen is gekomen, deze plannen toelichten aan het parlement. "Nu kabinet en coalitie achter gesloten deuren vergaderen is het aan het parlement om de creatieve maatschappelijke suggesties aan te horen, te vergelijken en kritisch te toetsen", vinden Femke Halsema en Ineke van Gent.

Veel maatschappelijke organisaties hebben de afgelopen weken hele concrete maatregelen voorgesteld. Vaak in een pakket met onderbouwing en begroting. Soms ook met de bereidheid om in ruil voor toezeggingen zelf financieel flink over de brug te komen. Dit soort voorstellen zijn onder meer gedaan door sociale partners, milieuorganisaties, branche organisaties, jongeren- en ouderenorganisaties, pensioenfondsen en gemeenten.

GroenLinks wil dat de Vaste Kamercommissies van de Kamer de handen ineen slaan om gezamenlijk een serie hoorzittingen te beleggen. Laat de schotten tussen de verschillende beleidsterreinen en departementen even voor wat ze zijn en geef in een aantal dagen zoveel mogelijk relevante maatschappelijke actoren het woord. "Niet alleen wordt daarmee recht gedaan aan het denkwerk vanuit de samenleving, maar wordt het parlement gevoed met informatie die straks de behandeling van de lang verwachte maatregelen vanuit het kabinet ten goede zal komen", aldus Femke Halsema en Ineke van Gent

GroenLinks vraagt aan het Presidium van de Tweede Kamer om in overleg te treden met de Vaste Kamercommissies en deze serie hoorzittingen mogelijk te maken.