PvdA Rotterdam


Aboutaleb verwerpt Marokkaanse namenlijst

Do 5 Mrt 2009 - Redactie
Aboutaleb verwerpt Marokkaanse namenlijst

Burgemeester Aboutaleb heeft vandaag de gemeenteraad laten weten dat de Marokkaanse namenlijst niet meer in Rotterdam gebruikt zal worden door de dienst burgerzaken.

Voorheen was deze lijst, opgesteld door de Marokkaanse overheid, wel daar beschikbaar wanneer ouders met een Marokkaans paspoort aangifte deden van de geboorte van hun kind.

Impliciete goekeuring
Marokko wil namelijk niet dat kinderen een naam krijgen die niet Arabisch is en heeft daarvoor een namenlijst gemaakt waaruit ouders kunnen kiezen.De PvdA ziet de beschikbaarheid van de lijst namelijk als een impliciete goedkeuring van dit beleid van de Marokkaanse overheid en wil er dan ook vanaf.

'In de ban'
PvdA-raadslid Peggy Wijntuin heeft opgeroepen de namenlijst in de ban te doen. Aboutaleb kondigde vandaag aan dat de namenlijst zich niet meer bevind binnen de muren van burgerzaken. Peggy Wijntuin: Ik ben hier enorm blij mee. Aboutaleb heeft zich hier echt hard voor gemaakt en de wens van de PvdA. Dit is een krachtig signaal, die laat weten dat Rotterdam de bemoeienis uit Marokko helemaal zat is.

VNG
Burgemeester Aboutaleb zal ook de wens van de PvdA uitvoeren om het Rotterdamse beleid te gaan promoten bij de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Rotterdam kan zo als voorbeeld kan dienen voor alle gemeenten in het land en kan de namenlijst uit geheel Nederland worden verbannen.