Nederlandse Politiebond


NPB EN MINISTER TER HORST EENSGEZIND: POLITIE-CAO WORDT NIET OPENGEBROKEN

De vorig jaar afgesloten politie-CAO wordt niet opengebroken om de daarin opgenomen loonsverhogingen voor 2009 en 2010 te matigen in verband met de economische recessie. Daarover zijn de NPB en de minister Ter Horst van BZK het eens. Dat bleek vanmiddag uit een interview met de bewindsvrouw op BNR Nieuwsradio.

Ter Horst zei dat er wel heel veel moest gebeuren voordat zij bereid was in te grijpen in gemaakte loonafspraken. Wat haar betreft komen de loonsverhogingen van 3,3 procent voor dit jaar en 3,25 voor volgend jaar niet ter discussie te staan een standpunt dat de NPB uiteraard volledig onderschrijft.

De minister liet voor de radio weten te betwijfelen of bij de aanpak van de recessie loonmatiging 'de meest voor de hand liggende maatregel is, zeker bij de overheid'. Ze wees erop dat loonmatiging weliswaar geld oplevert, maar ook belastinginkomsten scheelt.

Niet verstandig
Minister Donner (Sociale Zaken) had vorige week de vakbeweging juist opgeroepen de lonen te bevriezen. De CDAbewindsman reageerde na de ministerraad dan ook onaangenaam verrast op de uitspraken van Ter Horst. Hij wees erop dat ook premier Balkenende en vicepremier Bos loonmatiging bepleit hebben. 'Het is niet verstandig om nu te roepen 'iedereen wel, maar ik niet',' aldus Donner.

Loonstijging op inflatieniveau
Volgens Donner is afgesproken dat iedereen open de discussie aangaat over de te nemen maatregelen ter bestrijding van de economische crisis en moet het kabinet nu niet met verschillende standpunten naar buiten komen. Bovendien beweert hij dat uit overleg met werkgevers en vakbonden zou zijn gebleken dat de sociale partners willen praten over een beperkte loonstijging op inflatieniveau. De verwachte inflatie voor 2010 bedraagt 1 procent. Daar past volgens Donner geen 3 procent voor ambtenaren bij. Ter Horst wil echter dat aparte arbeidsmarktanalyses worden gemaakt voor de markt en voor de overheid.

Gepubliceerd op 05 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.