Openbaar Ministerie


* >Veiligheidshuis Drenthe

Casusoverleg Nazorg in Veiligheidshuis Drenthe

5 maart 2009 - Arrondissementsparket Assen

Donderdag 5 maart aanstaande vond in Veiligheidshuis Drenthe in Assen het eerste casusoverleg Nazorg ex-gedetineerden plaats. Nazorg ex-gedetineerden is naast Huiselijk Geweld, Veelplegers en Jeugd één van de vier speerpunten van Veiligheidshuis Drenthe. Nazorgcoördinator van de gemeente Assen Steven Edwards is zeer tevreden over deze eerste bijeenkomst: 'Van Actium Wonen tot de GGZ en van Verslavingszorg Noord Nederland tot de verschillende Penitentiaire Inrichtingen; ik kan wel zeggen dat het in dit overleg om een brede vertegenwoordiging gaat. Iedereen die was uitgenodigd, was ook gekomen. Na de kennismaking zijn we de diepte ingedoken en hebben we onder andere gesproken over de idee van de gedeelde verantwoordelijkheid in de nazorgtrajecten. Iedere deelnemer heeft zijn zegje kunnen doen en het was fijn om te constateren dat de deelnemers deze aanpak ook daadwerkelijk onderschrijven. Dat resulteert erin dat je meer kunt bereiken. De gemeente kan in dat opzicht ook beter zaken faciliteren wanneer er een goed plan van aapak naast ligt dat vanuit het Veiligheidshuis is vastgesteld. Kortom: ik ben zeer tevreden over deze eerste samenkomst.'

Op jaarbasis komen zo'n 550 gedetineerden vrij in Drenthe. Onder andere door gebrek aan passende begeleiding en het ontbreken van basisvoorzieningen als geld en huisvesting wordt de kans vergroot dat ex-gedetineerden terugvallen in crimineel gedrag. Met andere woorden: zonder onder andere passende nazorg bestaat een grotere kans op recidive.

In het casusoverleg Nazorg ex-gedetineerden, waar gemeenten en zorgpartners samenkomen, wordt een individueel plan van aanpak opgesteld om passende nazorg te kunnen bieden en zodoende de terugkeer van ex-gedetineerden in de maatschappij zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onderdelen van dit plan zijn onder andere hulp bij het vinden van werk en huisvesting, maar ook begeleiding bij verslavingsproblematiek.

Nieuw aan deze benadering is dat door de geboden nazorg de verantwoordelijkheid voor recidive nog meer een gedeelde verantwoordelijkheid is en niet alleen die van de ex-gedetineerde. In dit project krijgt de ex-gedetineerde verschillende kansen en mogelijkheden aangereikt om, eenmaal terug in de maatschappij, een bestaan op te bouwen. Maar daar staat wel tegenover dat de ex-gedetineerde gemotiveerd moet zijn en inzet moet tonen. De betrokken deelnemers zetten daarom in op motiveren en faciliteren, waarbij gedragsverandering noodzakelijk is.

Deelnemers aan het casusoverleg Nazorg ex-gedetineerden zijn onder andere de gemeenten, diverse Penitentiaire Inrichtingen, Gemeentelijke Kredietbank (GKB), Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD), GGZ en andere zorginstellingen. Binnen de gemeenten Assen, Emmen en Hoogeveen zijn nazorgcoördinatoren aangesteld die zich specifiek bezighouden met ex-gedetineerden.