Rochdale

Ook Rochdalehuurders Dodonaeustoren terug naar woningen

meer nieuws persberichten

5 maart 2009

Brand winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam geblust Ook Rochdalehuurders Dodonaeustoren terug naar woningen

De geëvacueerde omwonenden van het verbrande winkelcentrum De Bloemkorf kregen vanmorgen tijdens een informatiebijeenkomst te horen dat zij terug mogen naar hun woning. Dat geldt ook voor de Rochdalehuurders van de Dodonaeustoren. Dat gebeurt onder begeleiding van brandweer en politie. Elke woning wordt eerst gemeten op de aanwezigheid van rookgassen. Bij een gunstige meting mogen de bewoners blijven, zoniet dan zal de woning eerst goed geventileerd moeten worden. Het gaat om bewoners van de Dodoneausstraat, Goedhartstraat en Jongmanstraat. Bewoners van de woningen boven het verbrande winkelcentrum krijgen indien nodig opvang voor langere tijd. Dit regelt de woningcorporatie Parteon. Zij is eigenaar van het winkelcentrum en de boven gelegen woningen. De betrokken bewoners kregen om 12.00 uur tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Zaanstad informatie van gemeente, hulpdiensten en woningcorporatie Parteon.

Er waren 10 gewonden, die langs ziekenhuizen zijn gegaan. Zij hoefden niet in het ziekenhuis te blijven. Drie kinderen overnachtten uit voorzorg in het ziekenhuis. Vanmorgen waren zij nog in het ziekenhuis, maar er is geen noodzaak meer om ze in het ziekenhuis te houden.

De brand is onder controle, maar de nablussingswerkzaamheden door de brandweer zijn nog steeds bezig. Er is nog sprake van rookontwikkeling, die stankoverlast kan veroorzaken. De brandweer heeft geen concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Als bewoners last van de rook hebben adviseert de brandweer ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie af te zetten.

In de pers is melding gemaakt van ordeverstoring en het bekogelen van brandweermannen. Door een groep jongeren werd met steentjes of muntjes naar de hulpverleners gegooid. Het ging om een incident dat het werk van de hulpdiensten niet heeft verstoord. De woordvoerder van de brandweer, Abel Zwart licht toe: "Er werd wel geroepen en wat gegooid, maar het heeft ons geenszins gehinderd in ons werk."

Er zijn twee onderzoeken opgestart waarin gekeken wordt naar de oorzaak en het verloop van de brand.


---

Pers kan met vragen terecht bij Nico de Leeuw, 020 312 2572 of ndeleeuw@rochdale.nl.