Gemeente Twenterand


Rijkswaterstaat genegen tot maatregelen
Gemeente en inwoners Twenterand in actie voor situatie N36

Begin februari is er een bestuurlijk overleg geweest tussen de gemeente Twenterand en Rijkswaterstaat. Eén van de aanleidingen voor dat overleg is het verkeersongeval met fatale afloop van december vorig jaar op de N36 op een afrit nabij Westerhaar. In het overleg heeft wethouder Van Abbema (verkeer en vervoer) er bij Rijkswaterstaat op aangedrongen maatregelen te nemen tegen de onveilige verkeerssituatie en zij is hoopvol gestemd: "Hoewel het nog onduidelijk is of en zo ja wanneer Rijkswaterstaat maatregelen kan uitvoeren, hebben ze in het gesprek wel aangegeven zich hiervoor sterk te willen maken om deze onveilige situatie op te lossen en dat is positief."

Ook vanuit de plaatselijke bevolking wordt gevraagd om actie. Er is een handtekeningenactie op touw gezet met het dringende verzoek om maatregelen te treffen tegen de huidige te korte in- en uitvoegstroken bij de op- en afritten nabij Westerhaar. Het gevoel leeft dat te korte in- en uitvoegstroken mede oorzaak zijn van de ongevallen.

Verkeersonveilig
Het vrij recente ongeval staat niet op zichzelf. Binnen een relatief korte periode hebben naar verhouding meerdere ongevallen bij de genoemde op- en afritten plaatsgevonden. Daarbij stonden de huidige in- en uitvoegstroken ook ter discussie. Uit een onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat door de toenemende verkeersdruk op het gehele traject van de N36 op zes invoegstroken, zoals ze er nu liggen, het gemotoriseerde verkeer steeds meer problemen kent met een vlotte verkeersafwikkeling. Dit kan leiden tot verkeersonveilige situaties op de N36 zelf door opstuwende voertuigen.

Aanpak
Rijkswaterstaat heeft te kennen gegeven dat in dat kader een intern project zal worden opgestart om de zes situaties aan te pakken. Op dat moment kon Rijkswaterstaat niet aangeven of het ook daadwerkelijk tot uitvoering van de maatregelen komt en zo ja, wanneer. Rijkswaterstaat zal zich hiervoor sterk maken. Het zal duidelijk zijn, dat de gemeente Twenterand al het mogelijke zal doen om bij Rijkswaterstaat te bewerkstelligen dat de benodigde maatregelen ook daadwerkelijk getroffen zullen worden.